Dobrodošli na Istra Photo Tour


t

Poštovani posjetitelji ove stranice tj. bloga o Istri!

www.poistri.eu

Istra┼żite cijeli poluotok Istra, upoznajte nova mjesta, povijesne gradove i gradi─çe, polja, proplanke, jezera, izvore, slapove, vidikovce, crkvice, male uske staze i putove, predivne oto─Źi─çe zapadne Istre, ljude i doga─Ĺaje, manifestacije i sve drugo što Istru ─Źini neodoljivom i privla─Źnom kao Terra Magica!

Svojim obilaskom i izletima u slobodno vrijeme ovdje sam postavio razne korisne informacije uz pregršt fotografija koje ─çe Vas pokrenuti da i Vi nešto obi─Ĺete i vidite. Kako Ja volim putovati i skitati u slobodno vrijeme a Istra mi je vrlo blizu tako ─çu uvijek moje izlete i moja putovanja podijeliti ovdje sa svima Vama :) Nadam se da ─çe Vam se to svidjeti i da ─çe Vas ponukati da i Vi posjetite nešto od toga tj dati Vam ideju za slobodan dan, vikend, izlet u prirodu!

Ako je mo┼żda neka informacija neto─Źna ili ┼żelite nadopuniti ─Źlanak novim informacijama dovoljno je da ostavite poruku u komentar objave bloga ili se javite na email, zahvaljujem se! Tako─Ĺer ako ┼żelite da ovdje napravim i objavim reporta┼żu o va┼íem mjestu, selu, nekom zanimljivom doga─Ĺaju javite se za dogovor na email poistri@poistri.eu

Pratite informacije i u Facebook grupi:
www.facebook.com/groups/putovimaistre

Istarske atrakcije (obi─Ĺeno):

#1. Špilja Feštinsko kraljevstvo u Istri selo Feštini
#2. Špilja Mramornica Brtonigla @ Stancija Drušković (Sterle), Brtonigla
#3. Zipline Pazinska Jama

#4. Nacionalni park Brijuni

 

U planu za obilazak :)

Jama Baredine, Nova Vas - Gedi─çi

Podzemni jamski grad - Labin Art Republika

Parenzana Train (Vi┼żinada - Motovun)

Provedi dan s rangerom - park prirode U─Źka

Rt Kamenjak - Medulinski arhipelag

Dolinom rijeke Mirne od Antenal do Ponte Porton

 

subota, 26. prosinca 2015.

Putopisi po Istri @ Plomin - 26.12.2015

Plomin je gradi─ç podno Sisola, smje┼ítenog na Velim vratima i ulazu u u┼żu Istru.


Plomin @ Istra, 26.12.2015


Naselje je izgra─Ĺeno na temeljima nekada┼ínjeg histarskog i rimskog grada Flanone, a po njemu je Kvarner dobio naziv Sinus flanaticus. Grad je to kulture i bogatog povijesnog blaga. Tu se nalaze dva izuzetno vrijedna sakralna zdanja.

Na rubu mjesta, s prekrasnim pogledom na zaljev, smjestila se crkva Svetog Jurja Starog koja datira iz 11.stolje─ça. Na zidu istoimene crkvice krije se najstariji poznati glagoljski natpis - "Plominski natpis" iz tog vremena. Natpis se nalazi na istom kamenu na kojem je sa─Źuvan i reljef lika s gran─Źicom palme. Nekada┼ínji Plominjani pretpostavili su da je to prikaz svetog Jurja te su i crkvu nazvali njegovim imenom. No, rije─Ź je zapravo, o rimskom bogu Silvanu. U dozidanom dijelu crkvice nalazi se oltar Svetog Mikule, za┼ítitnika ribara i pomoraca, kojega su Plominjani u znak zahvalnosti darivali prigodnim poklonima. Crkvica se di─Źi romani─Źkim zvonikom visokog 15 m, tre─çi sa─Źuvani romani─Źki zvonik u Istri.

┼Żupna crkva Bla┼żene Djevice, poznata i kao Sv. Juraj mladi, podignuta je 1474 g. kako to na pro─Źelju kapele bilje┼że natpisi s grbovima mleta─Źkog potestata u Labinu i Plominu i pulskog biskupa koji je crkvu posvetio.

Njenoj unutra┼ínjosti dominira tri baroknih oltara. Bogatstvo crkve o─Źituje se u umjetni─Źkim drvorezima, liturgijskom posu─Ĺu i drugim predmetima u srebru i pozlati kao i freskom s likom "Gospe hraniteljice". Godine 1994. Zavod za za┼ítitu kulturne ba┼ítine u Rijeci – konzervatorski odjel odlu─Źio se za premje┼ítaj "zlatnog retabla" kako bi se u cijelosti otkrila zidna slika i izvr┼íila njezina obnova.

Ona je velika oltarna zidna slika iz kasnogoti─Źkog razdoblja koja je krasila zid stare Bogorodi─Źne crkve, prije nego je produljena i pretvorena u dana┼ínju, "novu" plominsku ┼żupnu crkvu. Autor ovog zdanja je majstor Albert iz Konstanza na Bodenskom jezeru. Albertova oltarna slika u velika je kompozicija sa sredi┼ínjim poljem gdje je prikazana Bogorodica kako sjede─çi doji malog Isusa, a u poljima lijevo i desno na dva su kata naslikani sveci u crkvi – za┼ítitnici: Sv. Ivan Krstitelj, i Sv. Ivan Evan─Ĺelist, Sv. Kuzma i Sv. Damjan.

U blizini ┼żupne crkve 1650 g. podignuta je gradska lo┼ża u znak va┼żnosti Plomina , koji je nakon potpadanja pod Veneciju 1420. g. dijelio zajedni─Źkog podestata (gradsku upravu) s Labinom.

Izvor: www.krsan.hr

Fotogalerija (Facebook): https://goo.gl/dT7cDw

Foto&Blog: Borna ─ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 26.12.2015