ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

Putopisi po Istri @ Motovun - 25.07.2015 (Motovun Film Festival)

Motovun (talijanski: Montona), naselje i op─çina u Hrvatskoj, u Istarskoj ┼żupaniji. 

Najbolje je sa─Źuvana srednjovjekovna istarska utvrda, koja se razvila na vrhu strmog bre┼żuljka. U prapovijesnim vremenima, ilirska i keltska plemena gradila su svoje utvrde na mjestu dana┼ínjeg Motovuna. Ime mu je tako─Ĺer keltskog porijekla, a nastalo je od rije─Źi Montona, ┼íto zna─Źi grad u gori.


Jedno poslijepodne u Motovunu @ Motovun, 25.07.2015 (Motovun Istra)

Spomenici i znamenitosti u Motovunu:

- Crkva Bla┼żene Djevice Marije "od Vratiju": Izgra─Ĺena 1520.godine. Ime crkve vezano je uz sliku s likom Majke Bo┼żje koja se ─Źuva na mramornom oltaru, izgra─Ĺenom skoro u sredini crkve. Prema legendi, Djevica Marija pojavila se na stablu koje je bilo upravo na mjestu gdje je danas smje┼íten oltar.

- Pala─Źa Polesini: Izgradila ju je obitelj Markiza Polesini, potje─Źe iz xvi. stolje─ça, a danas je to hotel. Nasuprot zgrade je grli─ç cisterne iz 1322. godine, sa uklesanim lavom Sv. Marka, najstarijim lavom u kamenu nakon onoga u Kopru.

- Gradska vrata: U renesansnom stilu, krase je grbovi patricijskih obitelji. O─Źuvali su se do danas otvori u parapetu koj su kori┼íteni za bacanje ulja, vru─çeg katrana, kamenja i drugih materijala na neprijatelje koji su napadali grad.

- Crkva Sv. Ciprijana: Nije datirana, no zasigurno je rekonstruirana 1855. godine zavjetom stanovnika Motovuna, koji je slijedio nakon epidemije kolere.

- Gradska lo┼ża: Na donjem trgu nalazi se Lo┼ża, izgra─Ĺena 1331. godine. Danas se trg zove po Josefu Resselu, izumitelju brodskog vijka koji je dio svog ┼żivotnog vijeka proveo u Motovunu.

Motovun je poznati filmski grad koji se i naziva "Brdom Filmova" i gdje se krajem srpnja mjeseca svake godine odr┼żava ve─ç tradicionalni dugogodi┼ínji Motovun Film Festival koji sam i ja posjetio radno ove godine.

Foto&Blog: Borna ─ćuk © www.poistri.eu
Motovun, 25.07.2015

Fotogalerija (Facebook): https://goo.gl/5r5DwV