utorak, 3. svibnja 2016.

Putopisi po Istri @ Stari grad Labin night - 29.04.2016

U Stari grad Labin stigli smo no─çu poslije obilaska Rapca i kako nismo imali dovoljno vremena da sve detaljno obi─Ĺemo i zabilje┼żimo ovdje je samo jedan vrlo kratak prikaz, mo┼żda jednom kada uhvatimo vi┼íe vremena sve detaljno obuhvatimo.


Stari grad Labin by Night @ www.istra-photo-tours.eu 29.04.2016

Stari grad Labin je fascinantan po danu i pogotovo no─çu kada posebna topla rasvjeta osvjetljava trgove, uske uli─Źice i prolaze tako da sve zgrade imaju jedinstveni ┼ítih. U povijesnoj jezgri starog grada ka┼ítel Labin smje┼íteno je i mo┼że se obi─çi preko 20 kulturno povijesnih znamenitosti. 

Po izvoru wikipedije ovdje je ukratko ono ┼íto mo┼żete vidjeti u starom gradu Labinu; Stari Labin je naselje akropolskoga tipa. Sada┼ínji izgled formira izme─Ĺu XVI. do XVIII.stolje─ça. Neko─ç je bio okru┼żen zidinama iz XIV.stolje─ça, a u XVI.stolje─çu se okru┼żuje novim fortifikacijama. Grad se ponovno ┼íiri u XVIII. i XIX.stolje─çu, kada se gradske zidine pretvaraju u stambene zgrade, pa ─Źak i pala─Źe. U to vrijeme formira se sada┼ínji glavni starogradski trg zvan 'Cr─ç' (danas 'Titov trg'). Stari grad obiluje kulturno-spomeni─Źkom ba┼ítinom. Najstarije su gra─Ĺevine ostatci crkve sv. Justa iz IX.stolje─ça. te ostatci ┼żupne crkve iz XI.stolje─ça. Tako─Ĺer obiluje renesansnim i baroknim patricijskim pala─Źama. Poznate su renesansna pala─Źa obitelji Scampicchio iz XV.stolje─ça te pretorska pala─Źa iz 1555. s renesansnim biforama. U XVII.stolje─çu grade se i barokne pala─Źe Frankovi─ç-Vla─Źi─ç, Manzini i Negri. Isti─Źe se pala─Źa Battiala-Lazzarini iz XVIII.stolje─ça, jedna od najo─Źuvanijih i najreprezentativnijih baroknih pala─Źa u Istri. U njoj je danas Narodni muzej Labin┼ítine, sa bogatom arheolo┼íkom, etnografskom i kulturnopovijesnom zbirkom. U Muzeju je i replika rudni─Źkog horizonta ┼íto je jedinstveno u Istri. Gradsko kazali┼íte (Circolo) izgra─Ĺeno je 1843., a nastalo je preure─Ĺenjem fontika za ┼żito iz 1539. ┼Żupna crkva sv. Marije dana┼ínji oblik poprima u XIV.stolje─çu, a tijekom XVI. i XVII.stolje─ça pregra─Ĺuje se i pro┼íiruje. Zvonik je izgra─Ĺen 1623. i otvoren je u ljetnim danima. Izme─Ĺu ┼żupne crkve i pala─Źe Battiala-Lazzarini nalazi se i manja kapela iz XVIII.stolje─ça, posve─çena sv. Stjepanu, s jednim od najljep┼íih i najrasko┼ínijih baroknih crkvenih pro─Źelja u Istri. Unutar gradskih zidina nalazi se i kapela sv. Marije od Karmela iz 1615. Va┼żna su i gradska vrata sv. Flora iz 1646. Glavnim trgom dominira lo─Ĺa (gradska lo┼ża) iz XVII.stolje─ça, te gradska pala─Źa izgra─Ĺena 1900. gdje je danas gradska uprava. Na padinama staroga grada smje┼ítene su tri manje crkve: sv. Marije Magdalene iz XIV. stolje─ça, sv. Antuna i sv. Marije od Zdravlja iz XV. stolje─ça, s vrijednim slikama A. Moreschia. Stari grad u dana┼ínje je vrijeme poznat i kao grad umjetnik├ó (Labinski ateljeri). Naselje podno brda po─Źelo se razvijati za vrijeme talijanske uprave Labinom netom prije II. svjetskoga rata. Tada je 1940. dovr┼íena gradnja rudarskoga okna i naselja za potrebe rudnika. To naselje je nazvano Pozzo Littorio (ili Podlabin). Tada po─Źinje intenzivniji urbani razvoj u dolini ispod staroga grada koji se naro─Źito nastavio za vrijeme jugoslavenske uprave.

Odmah na ulazu u povijesnu jezgru nai─çi ─çe te na putokaz na kojemu je sve lijepo ozna─Źeno: 1) Sjedi┼íte arhi─Ĺakona, 2) Pala─Źa Scampicchio, Pala─Źa Frankovi─ç-Vla─Źi─ç, Pala─Źa Negri, Pala─Źa Manzini, Gradska Pala─Źa, Barokna zgrada, Ostaci crkve svetog Justa, Crkva Svete Marije od Karmele, Zvonik, Srednjovjekovne fortifikacije,  Zgrada sa karijatidom, Zgrada Scampicchio, Stara bolnica, Pala─Źa Battiala u kojemu je smje┼íten narodni muzej Labin, Crkva Svetog Stjepana, ┼Żupna crkva ro─Ĺenja bla┼żene djevice Marije, Gradska galerija, Likovni ateljei, Malo kazali┼íte, te vidikovac Fortica sa koje se pru┼ża prekrasan pogled na Labin i okolni kraj. 

Za sve ovo obići detaljno je potrebno barem dobrih 3 sata te ako još niste bili napraviti mali izlet do ove kulturno povijesne destinacije.

Foto&Blog: Borna ─ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 29.04.2016

Fotogalerija (Facebook): https://goo.gl/m1ySaV