Putopisi po Istri @ Savudrija & Svjetionik u Savudriji - 05.06.2016

Savudrija, sa svojim svjetionikom, poznata i kao najzapadnija točka Hrvatske u blizini rta Lako. Tijekom stoljeća za ovo su mjesto rabili nazivi Siluo, Silbio, Silbonis i Silvium.  Mjesto se nalazi 9 kilometara od središta Umaga i nekoliko minuta od slovenske i talijanske granice ovdje je poznati kamp Pineta. Ovdje je i plaža Savudrija smještena je u istoimenom naselju, pokraj kampa Pineta. Šljunčana plaža s kamenitim dijelovima prikladna je za obitelji s djecom i starije osobe. 

Savudrija

Savudrija


Svjetionik u Savudriji najpoznatiji je simbol mjesta, te je i najstariji svjetionik u Hrvatskoj sagrađen 1818. godine arhitekt Pietro Nobile. Još uvijek je aktivan, visok gotovo 36 metara, Njega je prema legendi, dao je sagraditi austrijski grof von Metternich namijenivši ga tajanstvenoj plemkinji u koju se zaljubio. Prvi je svjetionik na svijetu koji je za rasvjetu koristio plin dobiven destilacijom ugljena. Svjetlost je davao ugljen iz Istre, iskopan u rudniku kamenog ugljena u blizini Labina.

Savudrija © Svjetionik u Savudriji

U Savudriji malo dalje od poznatog svjetionika mogu se pronaći specifične dizalice za čamce.

Dizalice za čamce Savudrija

Radi se o specifičnom načinu čuvanja i vađenja čamaca iz mora. Takve se dizalice mogu se naći i u nekoliko obližnjih mjesta, no možemo reci da su karakteristične za Savudriju, te da su one savudrijske i najpoznatije. Ušle su u sastav grba Turističke zajednice Savudrije zajedno s drugim simbolom mjesta - svjetionikom.

Potreba da se mali čamci koji nemaju vez u sigurnoj luci ovako objese proizlazi iz opasnosti da se oštete u slučaju nevremena. Najveći neprijatelj ribara je vjetar lebić, poznat i kao garbin, koji uzrokuje jake i opasne valove. Čamci se dižu iznad morske površine sistemom konopa koji prolazi kroz kolotur. Potporni stupovi prvotno su bili isključivo od drva, a danas postoje i željezni.

Župna crkva sv. Ivana Apostola u mjestu sagrađena je nedaleko od luke na maloj uzvisini možda da bi ohrabrila one koji su odlazili i obradovala one koji su se vraćali. Ranije crkva iz XI. stoljeća obnovljena je 1826. Zvonik iz 1869. u sastavu je s crkvom. visok je 20 metara. Nekada je imao tri zvona, od kojih su dva rekvirirana 1943. i nikad nisu vraćena. U crkvi su sačuvana tri oltara. Na glavnome je prikazana Blažena Djevica Marija, sa sv. Ivanom i sv. Petrom sa strane. Na bočnim su oltarima kipovi Bezgrešne Djevice i Srca Isusova. Potonji je iz 1935. godine.

Foto&Blog: Borna Ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 05.06.2016

Fotogalerija Savudrija (Facebook): https://goo.gl/frjkga

Primjedbe