─Źetvrtak, 21. srpnja 2016.

Putopisi po Istri @ od Gradinje do Momjana - 21.07.2016

Današnji radni zadatak bio je ATP Umag i Miss hostesa, kako bi mi putovanje bilo zanimljivo isplanirao sam vrlo zanimljivu rutu po gornjoj Istri nekih 60-ak km od mjesta Gradinje do Momjana prema Bujama i Umagu.


Kroz Istru; od Gradinje do Momjana © www.istra-photo-tours.eu 21.07.2016

Evo ┼íto je sve redom obi─Ĺeno i fotografirano: Gradinje, Ip┼íi, Benini─çi, ┼átelki, ┼ákeri, Oprtalj, Sveta Jelena, Sveta Lucija, Tarkusi, Brdo, Ku─çibreg, Bri─Ź, Oskoru┼í, Meri┼í─çe, Momjan i ka┼ítel u Momjanu, Sveti Mauro te u prolazu grad Bale (ve─ç postoji album od prije).

Ve─çina tih malih sela i mjesta nemaju neku kulturnu povijesnu pri─Źu osim da su u njima nekada ljudi ┼żivjeli i stvarali a potom su ih napu┼ítali i tako da su danas vi┼íe manje napu┼ítena i uni┼ítena zubom vremena ali pro─çi ovim krajem je pravi u┼żitak u ljepoti prirode i kraja sa predivnim pogledima i panoramama zelene Istre, puna zavoja i uskih puteva, uspona, te ─Źistoga zraka.

U selu Bri─Ź nalazi se grobljanska crkvica sv. Marije Magdalene, nekad bogato opremljena, danas gotovo ogoljela. Selo Brda, srednjevjekovna Warda Vegla, pretpovijesnog je porijekla i nalazi se na 408 metara nadmorske visine te dominira uvalom potoka Argilla. Crkva sv. Jakova iz XVI. st. jednobrodna je. Zvonik visok 16 metara nalikuje kuli sa zup─Źanim kruni┼ítem iz 1924-25 godine. Izme─Ĺu sela Brda i Tarkusi nalazi se crkvica iz 14.stolje─ça Sv.Petar odvojena cesta nekih 100 metara.

Uz granicu sa Slovenijom nalazi se selo Ku─Źibreg na 432 metara visine odakle se pogledom dose┼że izuzetno lijepa panorama. Crkva sv. Juste na osami je izvan sela pa stoga direktno do crkve nisam pro┼íao ali se vidi fotografija ove crkve iz mjesta. Ovdje se nalazi i spomenik palim borcima bitke kod Ku─Źibrega koja se odvijala u no─çi s 3. na 4. studeni 1944. godine i u kojoj su se rame uz rame borili borci Druge brigade 43. istarske divizije te borci bataljuna «Alma Vivoda» iz Mugge. 

Uz Svetoj Jeleni malo prije Oprtlja nalazi se Crkva Sv.Jelene koja potje─Źe iz 15.stolje─ça. Smje┼ítena je na vrhu brijega izvan naselja kao jednobrodna s upisanom apsidom s preslicom i zvonom. U unutra┼ínjosti slike koparskoga majstora Clerigusa (oko 1400. godine) prikazuju Majestas Domini, svece i evan─Ĺeliste, a na trijumfalnom luku Navje┼ítenje. Sa─Źuvani su glagoljski grafiti iz 1496. godine.

U Svetoj Luciji iza Oprtlja nalazi se istoimena crkva, smje┼ítena u naselju, sagra─Ĺena je 1605. na mjestu starije crkve, koja se spominje godine 1500. Jednobrodna je to gra─Ĺevina s preslicom i lopicom, u unutra┼ínjosti s mramornim oltarom s drvenim svetohrani┼ítem i palom s likovima Sv. Lucije, Sv. Agate i Sv. Barbar.

Momjan @ Momiano

Zbog mnogih izvora vode i sretnog smje┼ítaja momjanski je kraj bio naseljen i u pretpovijesno doba, o ─Źemu govore i nalazi u spiljama Cingarele. Momjan je bio sjedi┼íte prethistorijske gradine, a vjerojatno naseljen i u rimsko doba (Castrum Mammilianum), tako da ─çe Vas prije ulaska u Momjan ako dolazite iz mjesta Meri┼í─çe do─Źekati izvor pitke vode koji je ovdje od 1888 godine koji se nalazi na stijeni sa likom Majke bo┼żje.

Momjan zahva─ça ┼íiroko podru─Źje sa vi┼íe malih zaselaka. Razli─Źitost krajolika u┼żiva se na izletima i ┼íetnjama Momjan┼ítinom u sugestivnom ugo─Ĺaju suglasja i sklada ─Źovjekovog djelovanja i prirode. Osim malvazije, vinogradi daju mu┼íkat visoke kakvo─çe, priznat i van ovoga podru─Źja.

U samom mjestu se nalazi najstarija je crkva sv. Martina iz srednjeg vijeka sagra─Ĺena u vi┼íe faza te je do pro┼ílog stolje─ça bila okru┼żena grobljem. Trobrodna je, s pet oltara, mramornom propovjedaonicom i krstionicom. Jedan je oltar posve─çen sv. Rufu mu─Źeniku ─Źije su kosti prona─Ĺene u sandu─Źi─çu, ugra─Ĺenom 1567. u poljsku crkvu sv. Nikole. Nad Momjanom je seoce Sv. Mauro, sa crkvom i zvonikom. Neko─ç okru┼żena grobljem, crkva je bila pro┼íirena jer su je smatrali ─Źudotvornom te posve─çena Majci Bo┼żjoj od zdravlja. 

Najzna─Źniji objekt u Momjanu je Momjanski ka┼ítel


Momjanski kaštel

Momjanski ka┼ítel sagradio je devinski vlastelin Wosalcus de Mimiliano na stjenovitom vidikovcu koji se uzdi┼że nad dolinom potoka Argille. Dvorac je neko vrijeme bio u posjedu gori─Źkih grofova te njema─Źkih plemi─ça Raunichera, da bi 1548. g. bio prodan staroj plemi─çkoj obitelji Rota porijeklom iz Bergama koja ga je popravila i u njemu obitavala do 1835. godine. Od drevnih znamenitosti ka┼ítela s vise─çim mostom jo┼í su vidljivi ostaci zida, kule i portal s lukom i dva veli─Źanstvena kamena polustupa. 

Svjedo─Źanstva o veli─Źanstvenoj gra─Ĺevini ostavili su va┼żni posjetitelji, me─Ĺu kojima slavni biskup Tommasini koji u XVII. st. opisuje predivni dvorac i grb obitelji grofova Rota s natpisom: «Simeon comes rota eques decori, et comodo» (Vitez Simeone Rota ljubitelj ukrasa i ugode). U dvorcu se u ono vrijeme nalazilo nekoliko topova, ba─Źva od sto i vi┼íe barila vina i mala obiteljska kapela sv. Stjepana prvomu─Źenika.

Foto&Blog: Borna ─ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 21.07.2016

Fotogalerija (Facebook): https://goo.gl/iwsQLb