─Źetvrtak, 28. srpnja 2016.

Putopisi po Istri @ Od Sovinjaka prema Motovunu - 26.07.2016

Evo jo┼í jednog kratkog i vrlo lijepog izleti─ça od Sovinjaka i okolnih slikovitih sela do Motovuna redom (Pra─Źana, Bene┼żi, Pigini, Jermanija, Majeri, Brnozi, Tuki, Siroti─çi, Sovinjak, Sovinjsko polje, Sovinjska brda, Drobe┼żija, Sveti Kirin, Klari─çi). 

Ukupna obi─Ĺena dionica iznosi nekih 25 km i obiluje lijepim pogledima i panoramama naro─Źito prema jezeru Butoniga i prema Motovunu, prekrasan pogled ispred ┼żupne crkve sv. Jurja u Sovinjaku na ─ći─çariju i veliki dio Istre.


Od Sovinjaka prema Motovunu © istra-photo-tours.eu @ 26.07.2016

Nabrojena sela nemaju ni┼íta ba┼í zna─Źajno osim ┼íto je lijepo pro─çi kroz njih, malo novih ku─ça, malo obnovljenih vi┼íe poru┼íenih ali to je Istra sa svojim ─Źarima.

Najzna─Źajnije mjesto je Sovinjak i ono ima neku svoju povijest i to je mjesto kao da stoji┼í na vrhu svijeta sa svojim bojama, mirisima, posebnom atmosferom kazala je na┼ía ministrica Vesna Pusi─ç. 

Danas Sovinjak broji nekih 30-ak stanovnika. Smje┼íten je u brdima iznad srednjega toka Mirne, a gravitiraju mu okolni zaseoci Bra─Źani, Brnozi, Jermaciji, Majeri te naselja Pro─Źana, Siroti─çi, Sovinjsko Polje, Sovinjsko Brdo i dr. Stanovnici se bave gotovo isklju─Źivo poljodjelstvom (vinogradarstvo, p─Źelarstvo). Vlasnici feud. ka┼ítela, koji se spominje 1195., bili su vazali akvilejskih patrijarha, a zatim je posjed postao dijelom Pazinske kne┼żije. Uz ka┼ítel (na polo┼żaju dana┼ínjega groblja, toponim Ka┼ítel) razvilo se seosko naselje, koje je u XV. st., kad je ka┼ítel prestao postojati, opasano bedemima. U posjed Venecije pre┼íao je 1508., kad je bio jedno od glavnih sela ra┼íporskoga kapetanata. U XVI. i XVII. st. djelomi─Źno su ga naselili hrv. prebjezi s podru─Źja pod osmanskom vla┼í─çu. Va┼żnu obrambenu ulogu imao je za vrijeme Usko─Źkoga rata. Urbanisti─Źka shema sastoji se od blokova i nizova ku─ça smje┼ítenih uz uzdu┼żnu komunikaciju koja se na sredini pro┼íiruje u trg s crkvom. ┼Żupna crkva sv. Jurja izgra─Ĺena je 1927. na mjestu starije iz 1556. Ima renesansni zvonik, gra─Ĺen 1557. po akvilejskom modelu (glagoljski natpis uni┼íten je 1921). Kasnogoti─Źka kapela sv. Roka (po─Ź. XVI. st.), ┼íiljasto-ba─Źvastoga svoda, ukra┼íena je zidnim slikama koje je 1571. izradio Domenicus Utinensis (Dominik iz Udina). Od svjetovne arhitekture vrsno─çom se isti─Źu ┼żitnica iz 1647., s kamenim reljefom raspela na pro─Źelju, te nekoliko o─Źuvanih baroknih i klasicisti─Źkih stambenih ku─ça i pala─Źa. U Sovinjskom Polju crkvica je sv. Stjepana, a u Sovinjskom Brdu sv. Jelene. Obje se spominju 1580 (izvor: istrapedia.hr)

Sovinjak i okolica i danas su poznati po proizvodnji doma─çeg vina i kvalitetnog maslinovog ulja koji se mogu degustirati u konobama kod proizvo─Ĺa─Źa, ali i na tradicijskoj pu─Źkoj fe┼íti Beloj nedeji, koja se slavi po─Źetkom listopada. Sovinjak je pravo vikenda┼íko naselje politi─Źara, knji┼żevnika, profesora, umjetnika i glazbenika. ─îaplinskij su prvi susjedi potpredsjednice HNS-a, aktualne ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusi─ç, ali i knji┼żevnice i publicistkinje Slavenke Drakuli─ç, koje ve─ç godinama imaju svaka svoju vikendicu u Sovinjaku te povremeno u njima borave. Odavde je rodom Slavko Zlati─ç (1910. - 1993.), jedan od velikana hrvatske glazbe - skladatelj, dirigent, glazbeni pedagog. Tu je ro─Ĺena i Dragica Vitolovi─ç Srzi─ç, sudionica NOB-a koja je 1948. godine kada je vodila kadrovski odjel u tada┼ínjem Ministarstvu vanjskih poslova.


Od Sovinjaka prema Motovunu © istra-photo-tours.eu @ 26.07.2016

Foto&Blog: Borna ─ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 26.07.2016

Fotogalerija (Facebook): https://goo.gl/Drpboe