Putopisi po Istri @ Od Sovinjaka prema Motovunu - 26.07.2016

Evo još jednog kratkog i vrlo lijepog ljetnog izleta od Sovinjaka preko okolnih slikovitih sela do Motovuna redom; (Pračana, Beneži, Pigini, Jermanija, Majeri, Brnozi, Tuki, Sirotići, Cunjci, Sovinjak, Sovinjsko polje, Sovinjska brda, Drobežija na Bartolići, ili možete izaći na Krti na glavnu cestu prema Motovunu ili za jezero Butoniga gdje možete dalje na Kašćerga.

Ukupna obiđena dionica iznosi nekih 25 km ako ulazimo sa ceste Buzet-Novigrad i obiluje lijepim prizorima, panoramskim pogledima, naročito prema jezeru Butoniga i prema Motovunu, prekrasan je pogled ispred župne crkve sv. Jurja u Sovinjaku na Ćićariju i veliki dio Istre.

Od Sovinjaka prema Motovunu © istra-photo-tours.eu @ 26.07.2016

Nabrojena sela nemaju spomenika ili nekih znamenitosti osim što je lijepo proći kroz njih, malo novih kuća, malo obnovljenih, više porušenih, ima nešto kuća za odmor i konoba, to je Istra sa svojim čarima.

Malo zanimljivosti ovih krajeva:

Od Pračane započinje šumska staze "Šume - zeleno blago Buzeštine" u dužini oko 2 km, koja se proteže od sela Pračana i Majeri do Motovunske šume i Istarskih toplica.

Legende kažu kako je blago zakopano iznad Mirne, negdje blizu sela Pračane i Beneži, ali kako su stari stanovnici Rušnjaka tvrdili da blago pripada njima i nikom drugom.

O Jermaniji postoji legenda da je postojala tvornica Minjera koja je u prošlosti hranila više od 500 obitelji na području Buzeštine. Iz dvadesetak manjih rudnika dnevno se je proizvodilo više od stotinjak tona alauna i vitriola. Sama tvornica bila je dovršena 1784. godine, te je funkcionirala do 1863. godine.

Najznačajnije mjesto je Sovinjak i ono ima neku svoju povijest i to je mjesto kao da stojiš na vrhu svijeta sa svojim bojama, mirisima, posebnom atmosferom kazala je naša ministrica Vesna Pusić. 

U Bartolići se nalazi crkva Sv Kornelije i Ciprijan.

Danas Sovinjak broji nekih 30-ak stanovnika. Smješten je u brdima iznad srednjega toka Mirne, a gravitiraju mu okolni zaseoci Bračani, Brnozi, Jermaciji, Majeri te naselja Pračana, Sirotići, Sovinjsko Polje, Sovinjsko Brdo i dr. 

U Sovinjskom Polju crkvica je sv. Stjepana, a u Sovinjskom Brdu sv. Jelene. Obje se spominju 1580.

Stanovnici u ovom kraju bave se gotovo svi poljodjelstvom (vinogradarstvo, pčelarstvo). Vlasnici feud. kaštela, koji se spominje 1195., bili su vazali akvilejskih patrijarha, a zatim je posjed postao dijelom Pazinske knežije. Uz kaštel (na položaju današnjega groblja, toponim Kaštel) razvilo se seosko naselje, koje je u XV. st., kad je kaštel prestao postojati, opasano bedemima. U posjed Venecije prešao je 1508., kad je bio jedno od glavnih sela rašporskoga kapetanata. U XVI. i XVII. st. djelomično su ga naselili hrv. prebjezi s područja pod osmanskom vlašću. Važnu obrambenu ulogu imao je za vrijeme Uskočkoga rata. Urbanistička shema sastoji se od blokova i nizova kuća smještenih uz uzdužnu komunikaciju koja se na sredini proširuje u trg s crkvom. Župna crkva sv. Jurja izgrađena je 1927. na mjestu starije iz 1556. Ima renesansni zvonik, građen 1557. po akvilejskom modelu (glagoljski natpis uništen je 1921). Kasnogotička kapela sv. Roka (poč. XVI. st.), šiljasto-bačvastoga svoda, ukrašena je zidnim slikama koje je 1571. izradio Domenicus Utinensis (Dominik iz Udina). Od svjetovne arhitekture vrsnoćom se ističu žitnica iz 1647., s kamenim reljefom raspela na pročelju, te nekoliko očuvanih baroknih i klasicističkih stambenih kuća i palača. 

Sovinjak i okolica i danas su poznati po proizvodnji domaćeg vina i kvalitetnog maslinovog ulja koji se mogu degustirati u konobama kod proizvođača, ali i na tradicijskoj pučkoj fešti Beloj nedeji, koja se slavi početkom listopada. Sovinjak je pravo vikendaško naselje političara, književnika, profesora, umjetnika i glazbenika. Čaplinskij su prvi susjedi potpredsjednice HNS-a, aktualne ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, ali i književnice i publicistkinje Slavenke Drakulić, koje već godinama imaju svaka svoju vikendicu u Sovinjaku te povremeno u njima borave. 

Odavde je rodom Slavko Zlatić (1910. - 1993.), jedan od velikana hrvatske glazbe - skladatelj, dirigent, glazbeni pedagog. Tu je rođena i Dragica Vitolović Srzić, sudionica NOB-a koja je 1948. godine kada je vodila kadrovski odjel u tadašnjem Ministarstvu vanjskih poslova.

Od Sovinjaka prema Motovunu © istra-photo-tours.eu @ 26.07.2016

Foto&Blog: Borna Ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 26.07.2016

Fotogalerija (Facebook): https://goo.gl/Drpboe

Primjedbe