─Źetvrtak, 27. srpnja 2017.

Putopisi po Istri @ Novaki Motovunski, Sveti Rok, Kaldir, Meloni - 25.07.2017

Od ┼ákropeti preko Novaki Motovunski, Sveti Rok, Kaldir, Meloni do Motovuna imate nekih 12 km i zaista lijepe prizore za vidjeti, od malih obra─Ĺenih polja, vinograda, panorama isplati se pro─çi za jedan kra─çi izlet po Istri. 


Novaki Motovunski Istra

S par pozicija lijepo se vidi Motovun pogotovo iz Kaldira i tako─Ĺer iz sela Meloni.


Novaki Motovunski


Novaki Motovunski nalazi na 333 m nadmorske visine, U XIII. st. bilo je sredi┼íte feuda akvilejskih patrijarha, a od 1330. pripadalo je Motovunu, odnosno Veneciji, poslije obitelji Polesini, koja je 1788. dobila titulu markiza. 


Novaki Motovunski

Motovunski Novaki i okolno podru─Źje naseljeni su u XIV .st. hrvatskim izbjeglicama pred Osmanlijama, a u XVI. i XVII. st. ─Źesti su bili sukobi sa stanovni┼ítvom susjednoga podru─Źja Pazinske kne┼żije. U naselju je bila pala─Źa obitelji Polesini (o─Źuvan samo portal), nasuprot ┼żupnoj crkvi sv. Marine, izgra─Ĺenoj 1879. na mjestu starije iz XVI. stolje─ça.

Novaki Motovunki ─Źine sela i zaselaci: Brigi, Lako┼íeljci, Jugovci, Klambe┼íi, Konti─çi, Kri┼żmani, Margaroti, Pilati, Rupi─çi, Vuki. Malo dalje je selo Sveti Rok s jednom crkvicom uz cestu. 


Sveti Rok Istra

Naprosto je pravi u┼żitak ovdje u┼żivati u prirodi i zelenilu, vinograde i vo─çnjake a jo┼í su dodatno ovaj izlet uljep┼íali i oblaci koji su dali poseban dekor fotografijama.


Kaldir Istra

Dalje vrlo brzo dolazimo da Kaldira. Kaldir je smje┼íten na uzvisini pet kilometara jugoisto─Źno od Motovuna. Uzvisina je najvjerojatnije bila naseljena ve─ç u prapovijesti, a naselje se prvi put spominje 1258. Potpadao je pod upravu Motovuna, pa je cijelu svoju povijest dijelio s gradom na susjednom brdu koji je 1276. stao pod vrhovnu vlast Venecije, pod ─Źijom je upravo bio sve do njenog pada 1797.  ┼Żupa Kaldir osnovana je 1550. najvjerojatnije za stanovni┼ítvo pristiglo tih godina iz hrvatskih krajeva koje su zauzeli Turci. 


Kaldir ┼żupna crkva Sv. Ivana Krstitelja

U Kaldiru se nalazi ┼żupna crkva Sv. Ivana Krstitelja koja je izgra─Ĺena je 1873., najvjerojatnije na mjestu starije, a 1875. blagoslovio ju je znameniti istarski biskup Juraj Dobrila. Iz starije kaldirske crkve sa─Źuvana je slika Sv. Ivana Krstitelja koja se danas nalazi u crkvi Sv. Stjepana u Motovunu. Kaldirska ┼żupna crkva obnavljana je 1923. i 1985. Uz crkvu je 1915. podignut 25 metara visok zvonik. 


Kaldir panorama prema Motovunu

Na samom ulazu u Kaldir nalazi se kapelica Srca Isusova iz 1907., a nasuprot groblja je Crkva Presvetog Trojstva izgra─Ĺena, zapravo temeljito obnovljena, 1909. na mjestu starije iz koje potje─Źe kamena posuda za blagoslovljenu vodu datirana glagoljskim natpisom iz 1594. 


Kaldir Crkva Presvetog Trojstva

Oltar joj krasi slika Presvetog Trojstva koju je u 19. stolje─çu naslikao Motovunac Giovanni Bastista Corner.

 Voze─çi prema Motovun mo┼żete skrenuti u selo Meloni.


Meloni Istra

 U selu nema ni┼íta posebno i zna─Źajno osim lijepoga pogleda na Motovun.


Pogled iz sela Meloni na Motovun

Sretan i ugodan put ako se odlu─Źite jednom ovdje pro─çi.

Foto&Blog: Borna ─ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 25.07.2017

Fotogalerija (Facebook): Novaki Motovunski, Sveti Rok, Kaldir, Meloni