Vrijeme u Istri

ISTRA VRIJEME U ISTRI

srijeda, 9. kolovoza 2017.

Putopisi po Istri @ Od Sutivanca do Gorice - 05.08.2017

U Sutivanac (ili Sv. Ivan nad Rašom) spada nekoliko omanjih sela; Dolica, Medančići, Cvitići, Risi, Varož i Gorica, sva sela čine Sutivanac a cijelo područje se zove Sutivanština. Do njega dolazite krenete li od Barbana prema Pazinu, do tabele gdje je od svih sela naznačen samo Sutivanac.Ovdje u dalekoj prošlosti nalazilo se nekoliko prethistorijskih gradina, a u srednjem vijeku manja obrambena utvrda koja je bila sastavni dio niza utvrda oko Raše. Desno od Sutivanca nalaze se sela Dolica i Medančići, lijevo su Cvitići, Risi, Varož i Gorica. 


Cvitići @ župna crkva Blažene Djevice Marije
U selu Varož nalazi se zgrada u kojoj je održana prva konferencija USAOH južne Istre. 


Medančići @ Crkva sv. Ivana Krstitelja
U Cvitićima na ulazu nalazi se župna crkva Blažene Djevice Marije sagrađena u XVIII.st. na mjestu starije. Iz Cvitića se može krenuti u šetnju pješačkom stazom "Putem Mlinova" koja se kreće (Cvitići, Medančići, Perila, Sv.Anton, Gorica). Crkva sv. Ivana Krstitelja nalazi se na groblju, oko 1 km jugoistočno od Medančića, bila je prije župna crkva, a ondje je vjerojatno bio i feudalni kaštel. Malo prije ulaska u Sutivanac kod spomenika NOB-a nalazi se malo selo Rapanji. 

Sva navedena sela nalaze se ponad doline rijeke Raše pa tko ima malo više vremena može šetnjom doći i do nekoga vidikovca od kamo se vidi dolina.

Foto&Blog: Borna Ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 05.08.2017

Fotogalerija: Sutivanac, Dolica, Medančići, Cvitići, Risi, Varož, Gorica, Rapanji

2 komentara:

  1. Gospodine , kao prvo sva sela koja ste naveli u svom tekstu čine Sutivanac i cijelo područje se zove sutivanština , to je jedna od činjenica . Drugo kad pišete o nekom mjestu mogli biste se raspitati kod lokalnog stanovništva o mjestima i objektima koji se nalaze u tom mjestu možda ćete više saznati i biti točnije informirani , anemojte čitati samo tabele koje su postavljene od onih koji nisu niti pitali mještane kamo da ih postave jer samo selo Sutivanac ne postoji nego skup svih ovih sela čine SUTIVANAC , i zamolila bih vas da ne brišete komentare na svoje postave jer je to jako nepristojno , budućinda sam već jednom ovaj tekst napisala na ovoj istoj stranici!

    OdgovoriIzbriši
  2. Poštovani, evo napravljena mala korekcija, nadam se da je sada OK inače komentare na brišemo, lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Komentar, prijedlog, nadopuna