Putopisi po Istri @ Od Sutivanca do Gorice - 05.08.2017

Sutivanac je selo u Istri smješteno praktički na razmeđi više općina. Formalno od devedesetih  pripada općini Barban. Od Barbana, gradića najpoznatijeg po "Trka na prstenac" udaljen je 10 km  a od Žminja udaljen je 8 km. 

Selo u svom sastavu ima nekoliko zaselaka : Raponji, Dolica, Medančići, Cvitići, Varož, Risi i Gorica. Desno od Sutivanca nalaze se sela Dolica i Medančići, lijevo su Cvitići, Risi, Varož i Gorica. Svi zajedno čine Sutivanac. Do Sutivanca dolazite krenete li od Barbana prema Pazinu.


Ovdje u dalekoj prošlosti nalazilo se nekoliko prethistorijskih gradina, a u srednjem vijeku manja obrambena utvrda koja je bila sastavni dio niza utvrda oko Raše. 

Cvitići @ župna crkva Blažene Djevice Marije

U selu Varož nalazi se zgrada u kojoj je održana prva konferencija USAOH južne Istre.

Medančići @ Crkva sv. Ivana Krstitelja na groblju

U Cvitićima na ulazu nalazi se župna crkva Blažene Djevice Marije sagrađena u XVIII.st. na mjestu starije. Iz Cvitića se može krenuti u šetnju pješačkom stazom "Putem Mlinova" koja se kreće (Cvitići, Medančići, Perila, Sv.Anton, Gorica). Crkva sv. Ivana Krstitelja nalazi se na groblju, oko 1 km jugoistočno od Medančića, bila je prije župna crkva, a ondje je vjerojatno bio i feudalni kaštel. 


Malo prije ulaska u Sutivanac kod spomenika NOB-a nalazi se malo selo Rapanji. 

Malo zanimljivosti za ovaj kraj. U Sutivancu nalazi se jedini istarski bačvar Dalibor Frančula koji je taj obrt nastavio od svoga djeda Šime i barbe Marija, danas obojice preminulih. Nekada ih je doduše u tom mjestu nad Raškom dolinom bilo više, ali s vremenom se taj obrt kao i ostali starinski obrti ugasio.

Sva navedena sela nalaze se ponad doline rijeke Raše pa tko ima malo više vremena može šetnjom doći i do nekoga vidikovca od kamo se vidi dolina.

Foto&Blog: Borna Ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 05.08.2017

Fotogalerija: Sutivanac, Dolica, Medančići, Cvitići, Risi, Varož, Gorica, Rapanji

Primjedbe

  1. Gospodine , kao prvo sva sela koja ste naveli u svom tekstu čine Sutivanac i cijelo područje se zove sutivanština , to je jedna od činjenica . Drugo kad pišete o nekom mjestu mogli biste se raspitati kod lokalnog stanovništva o mjestima i objektima koji se nalaze u tom mjestu možda ćete više saznati i biti točnije informirani , anemojte čitati samo tabele koje su postavljene od onih koji nisu niti pitali mještane kamo da ih postave jer samo selo Sutivanac ne postoji nego skup svih ovih sela čine SUTIVANAC , i zamolila bih vas da ne brišete komentare na svoje postave jer je to jako nepristojno , budućinda sam već jednom ovaj tekst napisala na ovoj istoj stranici!

    OdgovoriIzbriši
  2. Poštovani, evo napravljena mala korekcija, nadam se da je sada OK inače komentare na brišemo, lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Ostavite komentar, prijedlog, nadopunu