Pješačke staze u Istri, trekking i bike | popis staza i informacije

Pješačke staze u Istri. Složio sam ovu objavu koja će Vam pomoći u šetnji Istrom. Kako sam ja po Istri jako puno prošao automobilom nekih 20.000 km u 4 godine želim ubuduće malo više da propješačim i nekim zanimljivim stazama. 

Ovo stranica pruža osnovne informacije i linkove o pješačkim stazama i pravcima u Istri. Nadam se da će Vam pomoći da izaberite pravi put po vašim mogućnostima i otkrijete sve ljepote koje krije Istra. 

Istra je uvijek neodoljiva i privlačna za šetnje ili biciklizam u bilo koje godišnje doba jer obiluje brojnim stazama i puteljcima, šumama, brdašcima, divljim prirodnim prolazima gdje nailazimo na rijeke, slapove, izvore, mostove, stara sela i ruševine, tornjeve starih crkvica, skrivene motive. Prolazimo kroz voćnjake i vinograde, vinskim putovima, cestama sira.


"Putem šparuga" pješačko biciklistička staza dužine nekih 6.5 km u Prnjani

Sve pješačke i planinarske staze u Istri označene su planinarskim markacijama (bijela točka s crvenim rubom) i ponegdje putokazima koji označavaju alternativne pravce. 

Staza i broj km ima izuzetno mnogo, ali je njihovo održavanje nejednako je. Zbog obilja vegetacije koja u kasno proljeće vrlo brzo prekriva markacije, nije moguće uvijek osigurati optimalno stanje svake pojedine staze. Preporuka za obilazak da se prije polaska informirate o trenutnom stanju pojedine staze u turističkom uredu ili odaberete jednu od organiziranih šetačkih tura koje nude pojedine agencije gdje se staza nalazi. 

U sklopu projekta Istra Trekking and Walking, realiziran je njegov prvi dio te je uređeno 30-tak pješačkih i trekking staza na području Buzeta, Kaštelira, središnje Istre i Buja, a u oba se ova segmenta turističke ponude Istre i dalje planira aktivno ulagati.

Šetnja Istrom uz zdravu aktivnost pružit će Vam brojne užitke uz plavetnilo neba prošarao slikovitim oblacima te zelenim pejzažima i pogledima na zvonike istarskih srednjovjekovnih gradića u unutrašnjosti Istre.


Pješačka staza Sv.Šimuna od Gračišća 11.5 km možete do slapa Sopot (više)

Najljepše staze nalaze se u centralnoj Istri posebice na području sjeverno od grada Pazina prema jezeru Butoniga te u okolici mjesta Gračišće ali sve staze su izuzetno lijepe i bilo kojom da krenete doživjet ćete uvijek nešto novo i nezaboravno.

Ako se odlučite na aktivno razgledavanje, najbolje je da birate staze koje duljinom i težinom odgovaraju vašoj tjelesnoj pripremljenosti,
bitno je da hodate prirodno bez da se pretjerano umarate.

Ako vam je pješačenje i šetnja prelagana možete se početi baviti trekkingom što je malo zahtjevniji oblik pješačenja. Trekkeri koriste čitavo tijelo i time jačaju ne samo mišiće već i čitav koštani sustav.

Ljubiteljima pješačenja ili trekkinga na raspolaganju su stotine kilometara označenih staza, od malo zahtjevnih do teško prohodnih.

ŠETNICE NA PODRUČJU LABINA:

Karta i podaci o pješačkim stazama i šetnicama na području Labin Rabac: (Sentonina staza, Staza božanskih izvora, Staza Svetog Justa, Staza Terra Magica, Šetnica skrivenih čari, Staza Bellavista, Staza Svetog Flora, Staza Svete Lucije - Skitača, Staza kadulje - Skitača, Staza svete Barbare, Staza svetica)... 
Informacije o svim navedenim stazama pročitajte ovdje

Labinski planinarski put
Crna punta -Skitača – Labin – Ripenda -Plomin Luka – Plomin – Sisol – Brseč. Duljina puta: 40 km. Opširan opis na web stranici Skitaci

STAZE ZA PJEŠAČENJE U SREDIŠNJOJ ISTRI:

Opis svih aktivnih i zanimljivih staza za pješačenje u središnjoj Istri (Staza sv. Silvestra, Staza sv.Kocijana, Staza sv. Šimuna, Pješačka staza Stari grad (Zelengrad) - Grdoselo, Parenzana, Staza istarskog razvoda, Dolinom mlinova, Staza Petra Fraščića, Staza sv. Roka, Tour d'Špinovci, Staza suhozida, Poučna staza Vela draga, Pazinski planinarski put te sve ostale) ... Središnja Istra pješačenje


ISTRA PJEŠAČKE STAZE PO REGIJAMA:

Pješačke staze podijeljene po regijama možete pronaći opširno na službenim stranicama istra.hr

https://www.istra.hr/hr/dozivljaji/sport-i-outdoor/pjesacenje
Dolina Rijeke Raše

PJEŠAČKE STAZE NA PODRUČJU BUZETA:

Sve informacije potražite na stranicama TZ BUZET
ili Info: Turistička zajednica Grada Buzeta, tel/fax. 00 385 (0) 52 662 343, e-mail: tzg-buzeta@pu.t-com.hr

Pješačka staza Buzet-Kotli-Hum-Buzet 
Ukupna dužina staze je oko 30 km, vrijeme hoda oko 10 sati.

Ostale staze na području Buzeta:

Raspadalica – (Buzet (Konernika) – Strana – Raspadalica – Finderli – Sv.Martin - Buzet) - 9 km, 3.00h, 
Put Mirne – (Buzet (Ist.Vodovod) – Pengari – Kotli – Benčići - Hum) - 12 km, 4.00h
Put Biske – (Buzet (Sv.Ivan) – Sv.Križ – Cunj- Glistonija – Šćaveti - Hum) - 12 km, 3.30h
Minjera – (Buzet (Most) – Mirna – Petohlebi – Podrebar – Maruškići - Most) - 11 km, 3.00h
Vela peć – (Buzet (Ist.Vodovod) – Draga – Selca – Buzet (Ist. Vodovod)) - 6 km, 2.00h
Črnica – (Sv.Duh – Črnica – Sv.Lovreč – Sv.Duh) - 9 km, 2.30h
Staza Sedam slapova  - (Buzet (Ist.Vodovod) – Selca – Glistonija – Kuhari – Kotli - Buzet) - 15 km, 5.00h

ISTRA TRAILS (Sve informacije o pješačkim, trekking i bike stazama na jednom mjestu)
http://www.istria-trails.com/hr/staze

Odlična stranica s opisima, kartama, GPX podacima svih staza za bicikliste i šetače za sva područja Istre: Umag-Novigrad, Poreč, Vrsar-Funtana, Rovinj, Labin-Rabac, Središnja Istra, Pula-Medulin, plus planinarske staze od laganih do zahtjevnih.


Geološka poučna staza “Vela draga” | Park prirode Učka

Za ljubitelje biciklizma koristite se informacijama i sadržajima s BIKE stranice ovdje http://www.istria-bike.com/hr/staze

Još informacija o pješačenju, biciklizmu, trekking i planinarenju u Istri možete potražiti na stranica Istria Outdoor

Nekoliko zahtjevnijih pješačkih tura opisano je na stranicama Izleti po Istri 

Zanimljiv za pješačenje je Rt Kamenjak dužine 3,4 kilometra koji je najjužniji dio Istre s tridesetak kilometara razvedene obale prepune slikovitih uvala, uvalica, rtova i plaža te svakako treba posjetiti. Više informacija pronađite na njihovim službenim stranicama www.kamenjak.hr

Ako Vi imate neke svoje informacije sa staza koje ste prošli i dobro ih poznajete javite  se da nadopunim ovu objavu. 

Ako ste zainteresirani za poneki pješački izlet u grupama javite se na Facebook Ako bude dovoljno zainteresiranih možemo i nešto organizirati u suradnji sa TZ Istre i vodičima.

Primjedbe