Putopisi po Istri (Istarske atrakcije) @ Pazinski krov - 14.10.2017

Nakon Zarečkog krova na red je došao i Pazinski krov samo tjedan dana kasnije, pošto su vrlo blizu iz istog pritoka nekoga može zbuniti da je to jedan te isti vodopad kao u početku mene. Pazinski krov nalazi se odmah kojih 500-tinjak metara ispod kaštela u Pazinu na rijeci Pazinčici. Do njega možete stići jednim dijelom i autom do mosta Sv.Jožefa ako idete na Rijavac i onda lijevo odmah uz most (nema tabele) uskom šumskom stazom stići do Pazinskog krova koji ponekad snažno buči i prelijeva od silne vode te zna imati nekoliko manjih vodopada do 5 metara visine. Danas su bila tek vidljiva jedva dva manja ali opet lijepa i zanimljiva. 


Most sv.Jožefa


Staza kojom sam ja prošao naziva se Rimski put i produžio sam za prvi puta do asfalta i nevedenog mosta, a može se odmah i skrenuti lijevo iza ruševine kamene kuće u kojoj su mlinari nekad pohranjivali žito i brašno izvan nivoa poplava. Tu se žito i brašno skladištilo zbog opasnosti od poplava, a do mlina, koji se nalazio dublje lijevo u kanjonu prevozilo se samo onoliko koliko se bez bojazni od poplava moglo samljeti.
Do vodopada silazimo uskim drvenim stepenicama, tu se nalaze i dva mlinska kamena su nedavni izvučena iz jezera i postavljeni pored stepenica, da budu vidljivi čitave godine, a nekoliko je većih komada klesanog kamena, koji su pripadali mlinu upotrebljeno za popravak prijelaza preko potoka. 
Odmah po silasku može se zapaziti kamenom nadsvođeni prostor, koji nam svjedoči o razornoj snazi vode koja kanjonom prolazi.


Nekada je iznad vodopada stajao još jedan mlin – mlin porodice Ladavac. Sredinom ljeta Pazinski krov često presuši, ali, neka vas to ne razočara: imat ćete priliku izbliza promotriti ostatke mlina plemićke porodice Rapiccio koji se nalazio ispod samog vodopada. Ljepota i raskoš ovoga vodopada zavisi o dotoka vode no ako presuši imat ćete priliku izbliza promotriti ostatke mlina plemićke porodice Rapiccio koji se nalazio ispod samog vodopada.
Pješačka staza Dolinom mlinova vodi od Pazina do vodopada Pazinski krov do Zarečki krov te baš i nije preporučljiva šetnja za vlažnog i kišnog vremena. Staza je ukupno duga 8 km i vodi nas najprije kroz Pazinsku jamu, zatim Rimskim putem, pa skreće lijevo novim (nanovo prokrčenim) putem na Đandarmariju, uz Trabljanov malin na Pazinski krov, pa uz potok, već poznatom stazom sve do Zarečkog krova i Jezerca pri čemu ćemo obići ukupno 16 (šesnaest) ostataka vodenica koje se na tom području nalaze. Pješačenje Dolinom mlinova zna organizirati Planinarsko društvo “Pazinka” iz Pazina pa se možete kod njih raspitati o terminu ovoga zanimljivog izleta.Puno opširnije o Pazinskom krovu pročitajte na http://www.central-istria.com/hr/Pazinski-krov-short-walkFoto&Blog: Borna Ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 14.10.2017

Fotogalerija: Vodopad Pazinski krov

Primjedbe