srijeda, 18. listopada 2017.

Putopisi po Istri @ Pazinska jama / Pazin cave - 14.10.2017

Nakon obilaska sredi┼íta Istre i slapa Pazinskog krova ostalo je malo vremena da obi─Ĺem i Pazinsku jamu koja se nalazi ispod ka┼ítela. Za obilazak i snimanje ka┼ítela iznutra nisam imao dovoljno vremena osim par fotografija tako da sam se spustio do staze koja voda prema jami.
Podno zidina Pazinskog ka┼ítela nalazi se Pazinska jama gdje rijeka Pazin─Źica zavr┼íava svoj nadzemni tok, nastavljaju─çi podzemljem prema jugu.Pazinsku jamu mogu─çe je istra┼żiti i upoznati ┼íetnjom po pje┼ía─Źkoj stazi a ako ste ljubitelj adrenalina mo┼żete u─çi u jamu s iskusnim speleolozima i istra┼żite podzemni svijet. Ulaz u jamu nalazi se s dva kraja, pokraj mosta i Pazinskog ka┼ítela, i s druge strane, pokraj motela Lovac.


Spustiti se do jame od Pazinskog ka┼ítela je malo lak┼íi zadatak no do─çi do ulaza u jamu je ve─ç jedna mala avantura koja Vas vodi preko velikih gromada kliskih stijena te svakako ako se odlu─Źite do─çi do samog ulaza u jamu obucite ─Źvrstu i nepromo─Źivu obu─çu jer s laganom ne─çete  daleko sti─çi. Po┼íto je ve─ç bilo kasno poslijepodne ja sam do┼íao samo do jednog dijela a i nisam imao adekvatnu obu─çu no ono vi─Ĺeno ve─ç odu┼íevljava kao da se nalazite u nekom drugom svijetu recimo Hobitova ┼íuma.Znameniti francuski pisac avanturisti─Źkih i znanstvenofantasti─Źnih romana Jules Verne posvetio je Pazinskoj jami i Ka┼ítelu glavnu dramatur┼íku ulogu u svome romanu Mathias Sandorf (1885.). U tome romanu ma─Ĺarski grof Mathias Sandorf biva otkriven za urotu protiv Austrougarske monarhije, sproveden u pazinski Ka┼ítel te pred vojnim sudom osu─Ĺen na smrt. Sandorf bje┼żi iz Ka┼ítela spustiv┼íi se niz liticu Pazinske jame u ponor, te no┼íen nabujalom Pazin─Źicom istarskim podzemljem sti┼że do Limskog kanala i Rovinja.Poznata du┼żina podzemnoga dijela ponora iznosi 270m. Otvor Pazinskoga ponora nalazi se ispod 198m visoke vertikalne stijene na kojoj su ku─çe grada Pazina, na kraju nekoliko stotina dugog i duboko urezanog kanjona Pazin─Źice. Ulaz ponora polukru┼żno je nadsvo─Ĺena ┼íupljina visoka vi┼íe od 20m i ┼íiroka 30–50m, ispunjena velikim blokovima stijena i naplavljenim materijalom. Podzemni se kanal dalje prote┼że u smjeru jugozapada, od ulaza se suzuje na ┼íirinu od pribli┼żno 10m, a potom opet ┼íiri. Na 100-tinjak m od ulaza po─Źinje pro┼íirenje koje oblikuje 80m dugu i oko 20m ┼íiroku zavr┼ínu dvoranu sa sifonskim jezerom. Za vrijeme proljetnih i jesenskih padalina te iznenadnih ljetnih pljuskova u ponor dotje─Źu velike koli─Źine poplavne vode, pa se razina vode na otvoru podigne i vi┼íe od 50m.Eto ako imate 4-5 sati vremena mo┼żete posjetiti u jednom danu vodopad Pazinski krov, ka┼ítel i Pazinsku jamu bez speleolo┼íkog spu┼ítanja u jamu.

Silazak u samu jamu mogu─ç samo pod vodstvom Speleolo┼íkog dru┼ítva Istre i u organizaciji udruge Natura Histrica. Ovisno o vremenskim uvjetima ide se na turu koja traje od 3 do 3,5 sata, pod stru─Źnim vodstvom i uz odgovaraju─çu sigurnosnu opremu. Za posjet se preporu─Źa lagana odje─ça dugih rukava i ─Źvrsta obu─ça. Silazak staje po osobi oko 25 eura. Za jedan posjet treba biti najmanje 3 osobe, a najvi┼íe 15. 

Vi┼íe informacija potra┼żite na Speleoavantura Pazinska JamaFoto&Blog: Borna ─ćuk © www.poistri.eu
Snimljeno: 14.10.2017

Vezano uz Pazin obi─Ĺeno i zabilje┼żeno na blogu :)
Vodopad Pazinski krov
Zip line Pazinska jama 


Fotogalerija: Pazinska jama - Pazin cave