Fotoreportaža: 25. Izložba vina u Gračišću @ www.poistri.eu 02.04.2018

25. Izložba vina u Gračišću koja se već po tradiciji održava na Uskrsni ponedjeljak ove godine održana je po suncem okupanom danu pred nekih 15.000 posjetitelja iz Hrvatske, Italije, Austrije i Slovenije.

   
Za sve koji su htjeli ući cijena ulaznice koštala je 40 kuna, a za tu se cijenu dobio katalog vina i plan konoba. 

Da bi se vino moglo i kušati u 16 konoba cijena ulaznice bila je 70 kuna i dobila se degustacijska čaša u koju hostese besplatno ulijevale vino za degustaciju pa koliko tko može neka proba!Na ocjenjivanje je vina prijavilo ove godine 82 vinara iz 28 istarskih općina i gradova te jedan iz Zadra Vina Fiolić.


Središnji poslijepodnevni događaj 25. izložbe vina u Gračišću bila je svečana dodjela odličja proizvođačima najbolje ocijenjenih vina i proglašenje šampiona, što je ove godine bilo posebno zanimljivo jer su u obje kategorije, i za crna i za bijela vina, šampioni postali dosad relativno manje poznati vinari. Šampionom među bijelim vinima tako je postala malvazija iz vinarije Adriana Prekalja u selu Medvidići pokraj Svetog Lovreča, dok ke šampionsko crno vino teran iz podruma Mišela Simonovića u Vižinadi. 

 19 zlatnih medalja dodijeljeno je malvazijama, a osvojili su ih Zigante d.o.o., Vina Prekalj (četiri), Damir Paljuh, Vina Fachin, Marijan Bernobić, Vina Fakin (tri), Lino i Korado Živolić, Andrea Baćac, Doriano Ritoša, OPG Marko Zgrablić, Dejan Škropeta, OPG Zdravko Černeha, PTO Tomaz i OPG Marijan Visintin. Zlatne medalje osvojili su još za chardonnay Vina Dešković i vina Žiković; za pinot bijeli OPG Simonović; za sauvignon blanc PTO Tomaz; za teran OPG Simonović, OPG Adriano Černeka, PTO Tomaz, OPG Miho Miličić (dvije), Zigante d.o.o. i Vina Fakin; za cabernet sauvignona Vina Valter Žiković, Zigante d.o.o., OPG Simonović, Vina Ritoša, Vina Žiković; te za merlot PTO Tomaz i Vina Bažon. Medalje je dodijelio načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić.Osim vina moglo se uživati i u brojnim delicijama od grilla do kuhanih jela i također raznih slastica.

Također na svakom kantunu netko je svirao ili pjevao tako da zabave tokom  dana nije nedostajalo. Nakon zatvaranja konobi u 19 sati zabava se nastavila uz Eleonoru Dobrović i Luku Brgića a za finale do jutra pobrinuo se koncertom Mauro Staraj i La Banda.Fotogalerija: 25.Izložba vina Gračišće

Foto: Borna Ćuk
Gračišće, 02.04.2018

Primjedbe