Oaza mira u šumi @ Romantično selo Škalniški

Malo prije ulaza u Brešca nalazi se zanimljiva tabela s oznakom Škalniški. 


Ako produžite dalje uskim makadamom kojih 2 km kroz šumu dolazite do jednog malog obiteljskog sela sa skladnim uređenim kućama za opuštanje i odmor u vlasništvu obitelji Podobnik i obitelji Tancabel. 


Inače ovo selo broji 9 stanovnika a u ljetnim mjesecima se broj udvostruči. Ovdje se sada na parceli od 12.000 četvornih metara nalazi nekoliko uređenih stambenih zgrada i popratnih objekata, stara šterna i konoba, bazen, dječje igralište.
Inače selo Škalinški prvi se put spominje krajem 18. stoljeća kad su u njega uselila dva brata koja su se na obroncima Učke bavila ovčarstvom. Obitelji koje ovdje žive bave se turizmom. Svi gosti imaju potpuni komfor i bazen te u miru i intimi mogu se spojiti s prirodom i uživati u zvukovima i mirisima stare šume.
Uz objekt se nalazi i stara konoba zadržana kao svojevrsni muzej u kojoj su sačuvali sav alat i pribor koji se nekada koristio za potrebe poljoprivrede i stočarstva, uključujući bačve u kojima drže vino. Također gosti mogu konzumirati i voće povrće iz vlastitog uzgoja.
Iako do sela vodi uski makadamski to nije smetnja i prepreka da ova oaza mira bude popunjena od svibnja do kraja rujna jer je udaljena tek kojih 10-ak km od Opatije.


Foto: Borna Ćuk
Po Istri 29.11.2018

Primjedbe