Putopisi po Istri @ Crkva sv. Petra ap. na Vrhu Tondolon 16.11.2018

Ako se nalazite u Svetvinčenatu možete posjetiti crkva sv. Petra ap. na Vrhu Tondolon koja je smještena na pola puta između Svetvinčenta i Bala u šumi nedaleko od sela Krančići gdje prelazite prugu i vozite ravno oko 1 km do oznake za crkvu. Tu se nalazi smjerokaz koji pokazuje put prema crkvi sv. Petra.

Crkva sv. Petra apostola na Vrhu Tondolon izgrađena je u XVII. stoljeću a obnovljena je 1904. godine, pačetvorinastog je tlocrta. Na sjevernoj strani prigrađena joj je mala kapelica u gotičkom slogu (I. Milotić, Crkva u Istri, str. 18.). 
  


Crkva sv. Petra na Vrhu smještena je na velikoj hridi pa će se svaki ljubitelj prirode očarati prekrasnim vidicima. Šteta da se ova crkvica ne obnovi jer je stvarno zanimljiva turistička atrakcija i vrijedan kulturno povijesni objekt.


Zavjetna crkvica nalazi se na samom rubu stijene ispod koje je jedan bjegunac spasio glavu sakrivši se od potjere. Zavjetovao se da će na tom mjestu napraviti crkvu ako preživi.

 

Do ove crkvice možete doći iz Svetivinčenat preko sela Krančići. Ova cesta i nije baš pogodna za vožnju pošto je često puna vode i blata tako da će auto poslije vožnje zahtjevati temeljito pranje. Ako imate priliku bolje se uputite iz Bala gdje je cesta povoljnija za vožnju. Udaljenost je negdje ista a doći ćete do putokaza gdje možete sa strane parkirati auto i onda pješice kroz šumu oko pola km. Ovaj obilazak je namijenjen za obitelji, nove posjetioce, ljubitelje povijesti, ljubitelje umjetnosti, ljubitelje prirode, rekreativce, vlasnike pasa  i sve znatiželjne novih otkrića.

Fotogalerija: Crkva sv. Petra ap. na Vrhu Tondolon
Pogledajte VIDEO

Primjedbe