Paragliding uzletišta u Istri | Slobodno letenje u Istri

Nešto o slobodnom letenju ili paraglajdingu: Padobransko jedrenje (ili kraće Parajedriličarstvo) ili Paraglajding jedan je od zrakoplovnih športova.

Poletište Vojak Učka
Poletište Vojak Učka


Kao prvo ovaj sport nije za svakoga već za one odvažnije jer većinu ljudi hvata strah pa će i trebati vremena da se netko odvaži za ovo, nikako sam već sa nekim iskusnim u duetu treba početi. U početku je strah mnogo jači i intezivniji, ali vremenom s porastom vještine, strah se smanjuje, a uživanje raste u ljepoti slobodnog letenja. U ovome sportu sve ide na vlastitu odgovornost. Jedrilica se naziva parajedrilica (paraglider), a pilot/letač parajedriličar. Padobransko jedrenje spada u ekstremne športove i nastao je u Francuskoj krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina. Nastao je tako što su planinari i alpinisti tražili najjednostavniji i najlakši način za spuštanje u dolinu nakon teških uspona. Ovdje se ne iskače iz aviona ili drugih letjelica već sa obronaka planina koje to dozvoljavaju zbog zaleta. Jedriličar odlučuje gdje i kada će poletjeti. Za slijetanje početnika je potrebna livada a iskusnim jedriličarima dovoljna je i površina promjera pola metra.

Toliko o tome ovdje više možete pronaći i sami na raznim stranicama ove tematike ako Vas zanima, npr:

Ovaj post je namijenjen lokacijama za paraglajding uzletišta koja se nalaze na području Istre pa pročitajte gdje su ona sve i kako do njih doći uz sve ostale informacije.

Paragliding uzletišta u Istri / slobodno letenje:

U Istri ima nekoliko tih lokacija pa će mnogi iskusni letači sa vremenom posjetiti sve navedene!

Uzletište Raspadalica

Kako doći do Raspadalice: Iz smjera Rijeke: cestom kroz mjesto Roč i Nuglu, potom makadamskim putem do starta.Iz smjera Buzeta: cestom u smjeru željezničke stanice u Buzetu do sela Slum i do kraja ceste, potom približno 2 km makadamskim putem do visoravni i starta. Podaci o uzletištu: 

Nadmorska visina starta: 545 m, smjer vjetra J-JZ

Visinska razlika do pristanka: cca 400 m

Start pogodan za polijetanje glidera i zmajeva

Travnjak za pristanak nalazi se uz cestu Buzet - Slum,

približno 3 km od centra Buzeta

Većinom se leti u smjeru Učke, Lanišća, Huma, Pazina

Start na Raspadalici je zatvoren za individualno letenje.

Za start se plaća simbolična dnevna startnina.

Fotografije uzletište Raspadalica

Uzletište Žbevnica

Kako doći do Žbevnice: Cestom Buzet - Brest pa u smjeru sela Dane. Na prijevoju se skreće ulijevo po makadamskom putu, te još jednom kod antene. Vožnju nastaviti još otprilike kilometar te parkirati vozilo kod napuštenog ulaza u podzemni rezervoar. Dalje je potrebno nastaviti pješke uzbrdo, 500 m prema zapadu, odnosno prema vrhu Žbevnice po planinarskoj stazi.

Podaci o uzletištu: 

Startati je moguće prema selu Dane u smjeru S i SI

Visina starta: 900 m

Pristanak: na 500 m kod sela Dane

Start i sletište nisu obilježeni

Napomena: Bez organiziranog prijevoza letenje nije preporučljivo.

Fotografije uzletište Žbevnica

Uzletište Zavoj Curve

Kako doći: Krenite asfaltiranom cestom od Buzeta prema Brestu do vrha platoa, gdje počinje Ćićarija. Na oštrom desnom zavoju nalazi se parkiralište za osobne automobile. Na udaljenosti 50 m zapadno nalazi se start okrenut prema Z - JZ.

Podaci o uzletištu: 

Start je pogodan za prelete te natjecanja u  preciznom slijetanju

Nadmorska visina starta: 510 m

Visinska razlika: 250 m

Startnina: 10 kn po danu

Napomena: Poletište nije primjereno za vjetrove južnih smjerova zbog rotora!

Uzletište Veli Mlun

Kako doći do Velog Mluna: Iz pravca Buzeta: cestom Buzet - Istarske toplice, nakon 2 km vožnje skreće se udesno za Veli Mlun. Uzletište je smješteno odmah uz cestu.

Podaci o uzletištu: 

Visina starta: 180 m

Visinska razlika: 140 m

Pogodan za trenažne letove

Uzletište Brgud

Kako doći: Iz smjera Rijeke dolazi se kroz tunel Učka i kod benzinske postaje skreće se u desno. Kod sela Mala Učka vozi se ravno, odnosno desno. Asfaltom kroz selo i poslije prve veće uzbrdice nailazi se na makadam. Nastaviti vožnju naprijed, sljedeći putokaze. Poslije starta vodi put za istočnu magistralu prema Puli, a prije poletišta vodi makadamski požarni put do podnožja Brguda u selo Šušnjevica. Startno mjesto je u Parku prirode Učka.

Uzletište Tićarija

Kako doći do Tićarije: Cestom Buzet - Vrh, te nakon sela Kozari (a prije sela Bregi) skrenuti desno i proći kroz selo po ugaženom makadamskom putu. Kod proširenja ceste nalazi se parkiralište za vozila, a nakon stotinjak metara, dolazi se do starta.

Podaci o uzletištu: 

Nadmorska visina starta: 320 m

Nadmorska visina sletišta: 50 m

Sletište je obilježeno vjetruljom

Startnina: 10 kn po osobi dnevno

Poletište Vojak

Nalazi se u blizini kule Vojak na vrhu Učke. Poletište Vojak je na visini cca 1400 m ASL, a sletište Boljunsko polje visina cca 115 m. Za mogućnost letenja iznad Učke obratite na Park prirode Učka ili talijanskom klubu za slobodno letenje VOLO LIBERO CARNIA za let u tandemu. 

Fotografije poletište Vojak

Uzletište Motovun, Uzletište Kaštelir, Uzletište Brest pod Učkom 

Za ova navedena uzletišta let je u tandemu pa se za sve informacije obratite na www.istraparagliding.com kao i također za Veli Mlun, Zavoj, Raspadalica.

Opširan video u trajanju oko 1 sat o paraglidingu u Istri Pilot projekt Istra

U Istri se zbog atraktivnih lokacija i povoljnih vjetrova održava i državno paragliding prvenstvo na letačkim terenima u Buzetu i u Roču koje zna okupiti stotinjak sudionika iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja Slovenije, Mađarske, Srbije, ali i Austrije, Poljske, Velike Britanije koje organiziraju zrakoplovni klub Fenis iz Zagreba i Hrvatski zrakoplovni savez.

Izvor informacija: www.istra.hr,  www.istraparagliding.com

Primjedbe