Najljepši slapovi Istre: Benkovski slap ispod Pićna

Benkovski slap dobio je ime po malom selu Benkovići udaljenom pola kilometra, selo je sada bez stanovnika. 

Do slapa najlakše možete doći tako da vozilo parkirate na malom parkiralištu raskrižja u selu Most-Pićan koji se nalazi ispod Pićna. Kraj ceste preko puta parkinga se nalazi jedan veliki kamen pored kojeg ima staza kojom dođete na vrh slapa do Grajanskog potoka i Benkovskog slapa ili možete isto tako i od male kapelice koja se nalazi na cesti malo više. 

Za spustiti se do kanjona treba proći na lijevu stranu na usku zaraslu stazicu, te treba skrenuti na drugom putu desno i tako nastaviti do dna kanjona. Bez dobre obuće ne preporuča se spuštanje i dolazak ispod slapa. 

Ako se ne želite spuštati, odavde sa vrha kod kamenih blokova, možete vidjeti svu ljepotu i veličinu i širinu slapa kao na ovoj fotografiji.

Benkovski slap
Benkovski slap (c) www.poistri.eu 22.02.2021

Benkovski slap (c) www.poistri.eu

Benkovski slap (c) www.poistri.eu

Benkovski slap (c) www.poistri.eu

Ovdje pogledajte kratki video autora Carlos Smajkic na Youtube koji će Vam dočarati ljepotu ovog slapa. 

Slap Benkovski - Carlos Smajkic 

Ovdje pogledajte naš video

Vode ovdje nema stalno, ima kada su oborine, inače presuši. Po zimi je skoro uvijek vode, po ljeti skoro da je i nema. Ovdje je problem da je potok uzvodno, u smjeru Pedrovice, ima dosta ponora koji progutaju vodu, pa ona ne stigne do slapa.

Benkovski slap je visine otprilike četrdesetak metara i radi se o ponajvećem istarskom slapu, te treba biti ovdje vrlo oprezan kada se istražuje sa gornje strane. Ne treba se suviše približavati rubu, jer ima dovoljno pozicija s kojih se sa sigurnošću može sagledati čitav vodopad. Sa sjeverne strane otvara se fascinantan pogled na čitav vodopad koji podsjeća na najpoznatije afričke Viktorijine slapove kada ima puno vode.

Grajanski potok nakon vodopada teče još pola kilometra te nedaleko sela Bugarini utječe u Krbunski potok koji onda još teče jedan kilometar do ušća u rijeku Rašu. Za one koji voli više istraživati i pješačiti iz sela Benkovići nešto kompliciranijim putem dosta je zaraslo i strmo, može se doći ispod samog Benkovskog slapa.

Ako imate vremena obavezno posjetite još 2 slapa u neposrednoj blizini; slap Sopot u selu Floričići udaljen oko 4 km preko sela Jakomići, ovaj slap spominje se još u Istarskom razvodu iz 1325. godine, te Gologorički slap u Gologoričkom dolu udaljen oko 10 km od Benkovskog slapa. Sopot i Benkovski slap na Pićanštini, spadaju među ljepše slapove u središnjoj Istri.

Pogled na Pićan sa Benkovskog slapa

Na kraju avanture obilaska svih slapova popnite se na Pićan i uživajte u pogledu na čitav kraj i pogled na Učku.

Fotogalerija: Benkovski slap

Karta slapova: Benkovski-slap Sopot-Gologorički slap

Blog: Borna Ćuk (c) www.poistri.eu

Primjedbe