Draguć ( Draguccio) istarski Hollywood 23.02.2022

Draguć (Draguccio) je zbog brojnih filmova koji su u njemu snimljeni mjesto je dobilo i nadimak – istarski Hollywood. 

Draguć je naselje u središnjoj Istri, u sastavu Općine Cerovlje, a nalazi se na pola puta između Pazina i Buzeta. Mjesto sada broji oko 60-ak stanovnika. Iznikao je iz temelja nakon što je ranije naselje progutao požar Uskočkog rata (1615. – 1618.). Nakon te paljevine današnji je Draguć izgrađen skladno i precizno prema planu koji namjernika središnjom ulicom, oivičenom reprezentativnim pročeljima, vodi na glavni trg. Dvije sporedne ulice iza središnjih blokova zgrada spajaju gospodarske objekte, konobe, staje i sjenike. 

Draguć Photo Point

U dolasku u mjesto dočekale su me nekoliko mjesnih mačaka a od stanovnika ni "S" pa tako ako želite i saznati poneku informaciju to je  vrlo teško, a u vrijeme posjete nije ni radila Konoba Draguć koji je ovdje jedini ugostiteljski objekt (zbog korona situacije).

Na ulazu u Draguć dočekati će Vas malo mjesno groblje na kojem se nalazi i prva crkva ovdje Sv. Elzeja koja je nastala već u 12 stoljeću u kojoj su zidne freske iz 13 stoljeća. 

Sv. Elzeja

Ovdje do groblja je jedan mali lijepi plan gradića na kojemu se nalaze sve informacije i lokacije objekata svih znamenitosti u Draguću.

Draguć plan grada

Dalje na početku središnje glavne ulice pred ulazom u grad nalazi se crkva Gospe od Ružara sagrađena 1641 god. u vrijeme kada je na zgarištu starog Draguća nicalo novo naselje. 

Draguć crkva Gospe od Ružara

U središnjoj ulici, sa zgradama baroknih i klasicističkih pročelja, koja vodi do glavnog trga, rodna je kuća Antonia Grossicha, liječnika, kirurga i političara rođenog 7. lipnja 1849. Na trgu je kuća još jednog poznatog Dragućana, Josipa Šestana rođenog 18. ožujka 1892. Učiteljsku je školu završio u Kastvu, gdje mu je predavao i poznati hrvatski književnik Vladimir Nazor. Ovdje se nalazi i kuća zidnih fresaka gdje možete dobiti ključeve za ulazak u crkve. Kuća fresaka je inače kapetanova kuća iz 17/18 stoljeća.

Draguć kuća zidnih fresaka

Gotovo na sredini trga nalazi se velika funtana, česma javnog vodovoda, koju je marni Pauletich podigao 1888, a do nje se voda, iz podnožja Starog Draguća, spuštala slobodnim padom. Trg zapravo dijeli stariji dio Draguća, kaštel od grada podignutog u 17. stoljeću. do te funtane nalazi se i veliki stari kameni stol, simbol nekadašnje gradske samouprave.

Draguć kameni stol

Draguć Funtana česma Pauletich

Od najstarijeg Draguća najvjerojatnije onog iz 11. ili 12. stoljeća sačuvani su tek dijelovi fortifikacije na sjeverozapadnom dijelu trga, renesansa kula i dio bedema koji sada služi kao mali vidikovac.

Draguć renesansna kula

Kaštel je prema istoku, prema današnjoj župnoj crkvi, proširen najvjerojatnije u 14. stoljeću kada vlast na ovom području od Akvilejskih patrijarha preuzimaju grofovi Gorički. Venecija 1508. osvaja Draguć i 1523. uključuje ga u sustav pograničnih utvrda s Humom, Vrhom, Sovinjakom, Ročem i Buzetom. Za Uskočkog rata između Venecije i Austrije, koji je ovim prostorima bjesnio od 1615. do 1618. stradao je i Draguć kojem je izgorjelo podgrađe, a ni kaštel nije pošteđen. O njegovoj obnovi 1628. svjedoči ploča s grbom obnovitelja providura Francisca Basadona.

Draguć glavna gradska ulica

Draguć jedan zanimljiv prolaz

Draguć glavna gradska ulica sa druge strane

Uz rub trga župna je crkva Svetog Križa koja se spominje u 15. stoljeću. Kasnije je više puta dograđivana, a današnji je izgled dobila u 19. stoljeću. Iz ranije crkve sačuvana je oltarna pala Svete obitelji, Sv. Valentina i Sv. Antuna opata iz 17. stoljeća, te grobnice i orgulje iz 18. stoljeća.

Draguć crkva Svetog Križa

Crkva Svetog Roka - sjevernoj strani, iza sklopa zgrada okupljenih u kaštel, pred nekadašnjim ulazom u utvrđeni grad, na proplanku s kojeg se prostire vidik na Dragućsku valu i brdovitu središnju Istru nalazi se crkva Sv. Roka, zaštitnika od kuge. Sagrađena je početkom 16. stoljeća, a 1529. oslikao ju je Antun iz Padove, zapravo Kašćerge, kako se u ono vrijeme zvalo to selo na brijegu zapadnije od Draguća. 

Draguć crkva Svetog Roka

Ispred Crkve Svetog Roka možete uživati u prekrasnoj panorami od Grimalde, jezera Butoniga pa do Vrha i dalje ako nije prejako sunce ili sumaglica i oblaci. Preporuka za lijepe fotografije je obilazak u proljeće kada sve zazeleni i biljke procvatu.

Draguć panorama prema Jezeru Butoniga

Od Draguća možete se kasnije spustiti cesticom prema selu Zajerci ili nastaviti glavnom cestom prema Grimaldi koja je isto vrijedna posjeta zbog lijepe panorame na sve okolne krajeve.

Draguć na ulazu sa glavne ceste

Foto&Blog: www.poistri.eu

Borna Ćuk 24.02.2021

Fotogalerija: Draguć

Primjedbe