Labin stari grad 22.02.2021 (jedan kratki đir po starom gradu Labin)

Srednjovjekovni gradić Labin smjestio se na brežuljku na svega tri kilometra od mora. To je grad bogate povijesti i kulturnog naslijeđa, danas grad galerija i umjetnika koji ovdje stvaraju i borave tijekom cijele godine. Na glavni gradskom trgu nalazi se odlično sačuvana logga iz 16. stoljeća, iz kojeg potječu i glavna gradska vrata sv. Flora. Iznad vrata uklesani su labinski grb te mletački lav, simbol vladavine Venecije. Top iz razdoblja Austrije i niz drugih zanimljivih detalja otkrit ćete šetajući gradićem. 

Pogled na stari grad Labin

Tako ovdje možete pronaći i vidjeti mnogo toga ali imati malo više vremena da sve vidite i zabilježite; 

Starogradski trg Labin


Palača Batiala-Lazarini Labin

Narodni muzej - palača Matija Vlačić Ilirik

Aleja velikana nalazi se podno starogradske jezgre, Tu stoje redom; Giusepina Martinuzzi, Ivan Pipan, Vladimir Švalba Vid, Mate Blažina, Marin Licul Falor, Aldo Negri. Svi su oni vezani na Labin, ili kao rodno mjesto ili kao ključno mjesto njihova djelovanja, zatim dalje možete vidjeti na ulazu Okrugli bastion Torjon, Uskočka vrata, Vrata svetog Flora, Starogradska jezgra, sjedište arhiđakona, Palača Scampicchio - Gotičko-renesansna palača Scampicchio pripadala je istoimenoj obitelji koja je palaču podigla u 15. stoljeću te uz papin pristanak spaja palaču s crkvom, dobivši svoj privatni ulaz, Palača Franković Vlačić gdje se nalazi narodni muzej, Palača Negri - Barokna palača Negri pripadala je istoimenoj obitelji koja se 1512. godine iz okolice Bergama doselila u Labin., Palača Manzini - Palača Manzini nastala početkom 16. stoljeća u baroknom stilu, Gradska palača, Barokna zgrada, Crkva Svete Marije od Karmela, Veliki zvonik od 35 metara na mjestu nekadašnje crkve sv.Justa, Ostaci crkve Svetog Justa, Srednjovjekovne fortifikacije, Zgrada s karijatidom - stari Labin i kuću s rimskom karijatidom (potporni stup u obliku ženske figure), Zgrada Scampicchio - plemićka obitelj, koja se od XV.st. spominje u Labinu, Stara bolnica iz 1925 godine, Palača Batiala-Lazarini gdje je smješten narodni muzej Labin, crkva Svetog Stjepana, Župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, Gradska Galerija, Likovni ateljei, Malo kazalište, vidikovac Fortica.

Iz staroga grada pruža se jako lijepi pogled na novi dio grada Labin sa nekoliko lokacija.

Pogled na novi Labin iz starog grada

Pogled na novi Labin iz starog grada

Imao sam samo pola sata vremena tako da je ovdje jedan manji dio  znamenitosti starog grada i nalazi se sa opisom na ovom linku gdje je GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto&Blog: www.poistri.eu

Borna Ćuk 22.02.2021

Video đir po starom gradu Labin

Primjedbe