Špilje, pećine, jame u Istri | Prirodne atrakcije Istre

Ako ste ljubitelj speleologije i volite istraživati podzemlje, u Istri ima više vrlo zanimljivih i atraktivnih lokacija gdje je moguće otkriti čarobni podzemni svijet Istre. 

Istra je prepuna špilja do te mjere da neki taj, ne tako veliki prostor, nazivaju špilja. Neke su vrlo poznate neke manje.

Ovdje je 5 turističkih valoriziranih, uređenih špilja koje su potpuno sigurne za posjet sa vodičem i gdje se naplaćuje određena cijena ulaznica.  

Lokacije koje smo obišli pa nećemo posebno opisivati:

Jama Baredine, Nova Vas - Ova jama je duboka 132 metra, a staza dugačka oko 300. Vrlo dobro je uređena i osvjetljena, sa puno predivnih dvorana. U podzemnom jezeru živi i endem, čovječja ribica. Sam obilazak traje oko 40 minuta

Jama Baredine

JAMA BAREDINE REPORTAŽAhttps://www.poistri.eu/2018/04/fotoreportaza-rekreativna-parenzana.html

Špilja Mramornica, Brtonigla - Mramornica je jedna od najvećih špilja u Istri, nalazi se blizu Brtonigle i spominje još 1770. godine. U njoj se nalaze sige različitih boja - od zagasito crvene do bijele - i stalagmiti visoki čak 13 metara.

ŠPILJA MRAMORNICA

ŠPILJA MRAMORNICA REPORTAŽA: https://www.poistri.eu/2017/06/spilja-mramornica-brtonigla-stancija.html

Feštinsko kraljevstvo - Špilja Feštinsko kraljevstvo nalazi se u srcu Istre, kraj sela Feštini, nedaleko od Žminja te se ističje svojim se prirodnim ljepotama 

FEŠTINSKO KRALJEVSTVO

FEŠTINSKO KRALJEVSTVO REPORTAŽAhttps://www.poistri.eu/2017/08/istarske-atrakcije-spilja-festinsko.html

Pazinska jama: ponor Pazinčice - Pazinska jama zakonom je zaštićena, a ulaz je ispod 200 metara visoke stijene, dok unutrašnjost jame krije dva jezera, Martelovo i Mitrovo koji su međusobno spojeni. Do jame se može doći ali u samu jamu se ne može samostalno ući, potrebno se prijaviti sa Speleoavanturu, najmanje troje ljudi, a najviše dvadesetak.

PAZINSKA JAMA

REPORTAŽA PAZINSKA JAMA: https://www.poistri.eu/2017/10/putopisi-po-istri-pazinska-jama-pazin.html

Pećina Sv.Romualdo ili špilja nalazi se na početku Limskog kanala. Dugačka je 105 metara i ravna i malo je nepristupačna pa će te se pomučiti dok se uspnete do nje. U vrijeme našeg posjeta bila je zatvorena tako da nema fotografija unutrašnjosti. Inače tijekom proljeća i ljeta ona je rezidencija velikog šišmiša, ugrožene i zakonom zaštićene vrste. Uz šišmiša ovdje živi i podzemni kornjaš, Romualdov trčak, endemična je podvrsta kukca koja se pojavljuje u špiljama Istre i Kvarnera, također je prisutan u špilji. Inače do ulaza u špilju možete doći samostalno. Posjet samoj špilji je moguć u skupinama od najviše 10 osoba uz stručno vodstvo. Od kraja lipnja do sredine rujna organizirano je redovno stručno vodstvo, od 10 - 17 sati. U drugim dijelovima godine posjete su moguće, samo uz prethodnu najavu. Veće skupine posjetitelja iz organizacijskih razloga, poželjno je prethodno najaviti i tijekom sezone kontinuiranog posjećivanja. Ulaznica i stručno vodstvo za špilju Sv. Romualda u Limskom zaljevu iznosi 30 kuna a djeca do 15 godina plaćaju 15 kuna. Sve informacije u vezi posjete potražite ovdje www.natura-histrica.hr/hr

Pećina Sv.Romualdo

Pećina Sv.Romualdo

Neke od još zanimljivih špilja i jama u Istri:

Pećina Piskovica je peta po dužini pećina u Istri (iza Jame kod Rašpora, Ponora Bregi, Zračka nade i Kaverne u tunelu Učka), a najduža pećina u flišu u Hrvatskoj. Nalazi se 12 km NE od Pazina (Istra) u blizini puta za Tunel Učka, kraj mjesta Gologorica. Istražena je u dužini od 1036 m i predstavlja jedinstven speleološki objekt po svojim morfološkim i genetskim karakteristikama.

Pincinova jama, jama zapadno od Višnjana, udaljena od mora 4 km.

Na širem području Ćićarije ima 5 podzemnih objekata koji su dio ekološke mreže Natura 2000: Jama kod Rašpora, Novačka pećina, Radota špilja, Špilja iznad Velikog bresta i Špilja pod Krugom.

Čitav popis (236 lokacija) špilja, pećina i jama u Istri i sve informacije o njima potražite ovdje u PDF dokumentu Istra, Učka, Primorje, pa ako želite saznati više informacija o pojedinim lokacijama poslužite se informacijama sa tražilica, no o nekima ima jako malo informacija i teško se nalaze. Nikada ne ulazite u jame sami a pogotovo ako nemate speleološko iskustvo.

https://repozitorij.unizd.hr/islandora/object/unizd%3A1689/datastream/PDF/view

Primjedbe