Putopisi po Istri | Jedan zanimljiv đir od Draguća do Grimalde

Za Vas smo odabrali jedan zanimljiv Istarski đir dužine oko 20-ak km počevši od filmskog Draguća do Grimalde na brijegu ovim redom: Draguć, Zajerci, Cerje, Podmerišće, Gržani, Brtonići, Opatija, Petrovići, Frki, Podmeja, Kršikla, Grimalda ili kao želite!

Bilo bi idealno da ovo sve možete proći sa biciklom ali možete i autom ili ako imate kondicije i vremena pješice. Najljepše je u proljeće kada sve zazeleni ili jesenski ugođaj kako Vam odgovara.

Draguć Foto: Borna Ćuk

Mnoge su filmske ekipe i glumci prošli dragućskim ulicama, a među njima su bili Karl Malden, Michael York, Nastassja Kinski, Demian Nash, Ena Begović, Mira Banjac, Pavle Vujisić, Milan Štrljić, Boris Dvornik, Zvonimir Lepetić a Draguću i okolici snimljeni su slijedeći filmovi:

Gradić je iz temelja iznikao nakon što je ranije naselje progutao požar Uskočkog rata (1615. – 1618.). Mjesto je bogate povijesti. Današnji je Draguć nastao oko istoimenog srednjovjekovnog Kaštela koji je danas gotovo potpuno uklopljen u arhitekturu kasnijih razdoblja. Postojao je međutim još stariji Draguć, oko 2 km istočnije, na samom vrhu najvišeg brda ovog dijela Istre. To se brdo naziva Stari Draguć.

Staza do Starog Draguća najprije vijuga uz podnožje brda putem koji je mjestimice podzidan prastarim suhozidom. Kada gotovo zaobiđemo brdo ponovno nas putokaz skreće se staze oštro desno, uzbrdo. Pri vrhu prolazimo pored jednog od brojnih zidova koji okružuju visoravan, i baš je taj zid najbolji primjer načina gradnje koji seže u brončano doba: oba vanjska lica zida građena su od klesanog kamenja, dok je prostor između njih ispunjen sitnijom građom. Markacije nas kroz šumarak vode do najviše točke, koja je, ovisno o karti koju imamo na 502 - 505 m.n.m. Stari Draguć nalazi se između Draguća i sela Kovačići.

U Draguću se nalaze Crkva Sv.Elizeja na ulazu u grad, okružena grobljem, crkva je posvećena starozavjetnom svecu Sv. Elizeju, učeniku proroka Ilije. Romanička je to građevina podignuta koncem 12. stoljeća dvobojnim kamenim blokovima, što je usamljen slučaj ne samo u Istri, već i njenom širem okruženju. Dalje je crkva Gospe od Ružara - Na početku središnje, glavne, ulice, pred ulazom u grad nalazi se crkva Gospe od Ružara sagrađena 1641. u vrijeme kada je na zgarištu starog Draguća nicalo novo naselje. Uz rub trga župna je crkva Svetog Križa koja se spominje u 15. stoljeću. Kasnije je više puta dograđivana, a današnji je izgled dobila u 19. stoljeću. Crkva Svetog Roka zaštitnika od kuge. nalazi se na sjevernoj strani, iza sklopa zgrada okupljenih u kaštel, pred nekadašnjim ulazom u utvrđeni grad, na proplanku s kojeg se prostire vidik na Dragućsku valu i brdovitu središnju Istru. Crkva je sagrađena početkom 16. stoljeća, a 1529. oslikao ju je Antun iz Padove, zapravo Kašćerge, kako se u ono vrijeme zvalo to selo na brijegu zapadnije od Draguća.

Za posjet i obilazak crkava ako su zatvorene možete se obratiti obitelji Zaneli, Draguć 23 ili na telefon 052/665-183

Jedna od znamenitosti je i fontana u Draguću, nalazi se gotovo na sredini trga, česma javnog vodovoda, koju je marni Pauletich podigao 1888, a do nje se voda iz podnožja Starog Draguća spuštala slobodnim padom. Trg zapravo dijeli stariji dio Draguća, kaštel od grada podignutog u 17. stoljeću. U mjestu su još i rodna kuća Antonia Grossicha liječnika, kirurga i političara rođenog 7. lipnja 1849. Medicinu je diplomirao 1875. u Beču, nakon čega se kao liječnik zaposlio u Kastvu. U Rijeku je prešao 1879. gdje je 1886. postao šef kirurgije u gradskoj bolnici te rodna kuća Josipa Šestana - Josipa Šestana rođenog 18. ožujka 1892. Učiteljsku je školu završio u Kastvu, gdje mu je predavao i poznati hrvatski književnik Vladimir Nazor. Potom je službovao u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji i Zagrebu.

Na jugozapadnom se dijelu trga pruža prekrasan panoramski pogled na Grimaldu i jezero Butoniga, a dojam naglašava renesansna kula koju je u XV. stoljeću dao sagraditi venecijanski providur Francesco Basadonna, i danas omiljeni vidikovac.

Staza svetog Silvestra spaja Borut i 7 kilometara daleki Draguć. Nazvana je po istoimenoj crkvi koja je nekad stajala uz put prema Draguću, a danas se od nje jedva vide i tragovi. Staza je označena zeleno-žutim planinarskim markacijama koje započinju na željezničkoj stanici u Borutu.

Nakon obilaska svih znamenitosti Draguća možete se spustiti na selo Zajerci (ili Zajerce) cestom Draguć - Zajerci koja je 2018 potpuno rekonstruirana. U Zajercima dolazite do Dragućkog potoka gdje će te nakon mosta naići na malu kapelica sv.Ivana Krstitelja. Crkvica na pročelju ima preslicu s jednim zvonom.

Zajerci  Foto: Borna Ćuk

Zajerci Foto: Borna Ćuk

U crkvici je zidani oltar i drveni kip svetog Ivana Krstitelja i gipsani kipovi Srca Isusova i svetog Antuna Padovanskoga.

Od kapelice produžujete ravno do vrha gdje skrećete desno pa onda malo dolje opet desno za sela Cerje i Podmerišće. Desno od crkvice je cesta za Bijanići, Krpani, Glavini, Mesarići.

Podmerišće Cerje Foto: Borna Ćuk

Podmerišće Cerje Foto: Borna Ćuk

Podmerišće Cerje Foto: Borna Ćuk

Grimalda, naselje 15 km sjeveroistočno od Pazina. Nalazi se na uzvisini iznad slijeva više potoka koji tvore Butonigu, pritok Mirne. Grimalda je zapravo prekrasan vidikovac sa pogledom na jezero Butonigu a najljepša je sa zalaskom sunca. U pisanim izvorima prvi se put spominje 1202., kada dolazi pod vlast Akvilejskoga patrijarhata. U mjestu se nalazi romanička crkva sv. Jurja iz XIII. st. s got. stupovima jednobrodna je, pravokutnog svetišta, sa zanimljivim dvokatnim zvonikom s preslicom na pročelju. Nova neoklasicistička župna crkva, sa župnim dvorom i stancijom te također posvećena sv. Jurju, sagrađena je 1891. pokraj stare. Nedaleko je od njih barokni poklopac s drvenim kipom Majke Božje.

Grimalda Foto: Borna Ćuk

Grimalda Foto: Borna Ćuk

Grimalda Foto: Borna Ćuk

Grimalda Foto: Borna Ćuk

Poslije Grimalde možete se vratiti na Draguć do Buzeta, spustiti se na Cerovlje preko Pagubice (crkva sv.Antuna) pa na Pazin. Puteva i pravaca ima puno pa vi odaberite što Vam se sviđa.

Pagubice Foto: Borna Ćuk

Ako ne želite na Grimaldu možete možete produžiti na Kršiklu pa malo dalje posjetiti slap Pećine. Slap na Butonigi nalazi se uz samu cestu Pazin-Kršikla, a do jezerca pod njim može se doći prohodnom stazom. Pećine su 15-ak metara visok slap uz cestu Pazin-Kršikla koji je ime dobio po prostranoj pećini uz sam slap iz kojeg izvire hladna voda. Niže se nalaze Veli slap ili Mali slap Butoniga. Pogledajte na Google Maps

Kršikla Foto: Borna Ćuk

Kršikla putokazi Foto: Borna Ćuk

Malo dalje od Brtonići nalazi se napušteno selo Opatija sa 3 kuće u kojoj je mala crkva sveti Petar i Pavao. Po povratku proći ćete još kroz Petrovići, Frki i Podmeja gdje skrećete malo dalje desno za Grimaldu. Ispod Podmeje je Krušjak.

Kršikla pogled sa tornja crkve na jezero Butoniga Foto: Borna Ćuk

U Kršikli na seoskom groblju nalazi se crkva sv. Kuzme i Damjana (jednobrodna s pravokutnom apsidom), izgrađena 1868. na mjestu starije. U zid sakristije uzidana je nadgrobna ploča s uklesanim glagoljskim natpisom iz god. 1572. Južno od crkve je samostojeći zvonik. Među crkv. opremom izdvajaju se ophodni križ iz 1666., te unikatni primjerci misnoga ruha iz XVII. st. Lijepi je pogled sa tornja crkve ne jezero Butoniga.

Ako idete autom neke dionice morati ćete kraće pješačiti!

Karta obilaska:

Primjedbe