Istarski pršut, med, tartufi, ljekovito bilje

Uz brojne vinare, maslinare, konobe Istra je kraj odličnog istarskog pršuta, zemlja tartufa, meda i ljekovitog bilja koje raste uzduž i poprijeko čitave Istre.

Istarski pršut


Istarski pršut, izvorni istarski trajni suhomesnati proizvod, koji se ubraja u hrvatske autohtone proizvode. Specifičan je po tome što se predajom očuvao način odabira sirovine i način priprave pri čemu je važan utjecaj lokalnoga podneblja. Istarski pršut proizveden je od posebno birane sirovine, dobivene od svinja hranjenih domaćom hranom poput kuhanih krumpira, bundeve, stočne repe i djeteline. Elegantan, izdužen oblik istarski pršut ima zbog specifične obrade buta, s kojeg se skida sva masnoća i koža, a ostavlja zdjelična kost. U svježi se but ručno utrljava morska sol, crni papar, svježi češnjak, lovor i ružmarin. Istarski pršut proizvod je bez dodataka umjetnih konzervansa, sušen na zraku najmanje 12 mjeseci. Istarski pršut je ponos istarskog čovjeka, njegov simbol prednosti uravnoteženom ritmu s Prirodom.


Istarski pršut će Vam ponuditi na gotovo svakom stolu, u toplom domu istarskog čovjeka, mnogobrojnim restoranima, tradicionalnim konobama ili agroturizmima, kao početak svakog dobrog obroka ali i kao jedinstveni sastojak u mnogim tradicionalnim jelima. 


Tinjan se smatra domom istarskog pršuta te je proglašen općinom istarskog pršuta, gdje se svake godine okupljaju najbolji pršutari s istarskog područja te oni iz drugih dijelova svijeta na sajmu ISAP, ali i gdje se nalaze brojne pršutarne koje proizvode ovu vrhunsku gastro deliciju. 


Poznati istarski pršutari: OPG Franjul Ljubica, OPG Mekiš Moreno, OPG Pršuti Milohanić, Pisinium, Pršutarna Compari,  Pršutarna Antolović, Pršutarna Dujmović, Pršutarna Jelenić

Pršutarna i Stancija Buršić

Trgovački obrt Kod Milana - pršutarna Buršić jedina je pršutarna u Vodnjanu, te se ubraja u jednu od većih objekata prizvodnje u Istri.

Obiteljsko smo gospodarstvo koje se već 30 godina bavi proizvodnjom Istarskog pršuta, pancete, ombola (kare, svinjska ribica) i kobasica, te uskršnje delicije Špalete.


Uz pomoć obitelji i pršutarne koja je temelj i ljubav svega, nastala je degustaciona sala sa 150 sjedećih mjesta okružena zelenilom, dječjim igralištem, domaćim životinjama, te trgovina specijaliziranih istarskih proizvoda, kako bi gosti mogli nešto za uspomenu i odnijeti sa sobom

Fažanska cesta 25
Vodnjan 52215
e-mail: kodmilana@gmail.com
web:  www.istarskiprsut.com
Kontakt:
Stancija mob: 0989972999
Pršutarna mob: 098255197

Pršutarna i Stancija Buršić, Fažanska cesta 25, Vodnjan

Pršutarna i Stancija Buršić, Fažanska cesta 25, Vodnjan

Pršutarna i Stancija Buršić, Fažanska cesta 25, Vodnjan

Pršutarna i Stancija Buršić, Fažanska cesta 25, Vodnjan

http://www.central-istria.com/hr/gastronomy-gourmet/prsut
https://www.eistra.info/pula/prsuti--prsutarne-istra/9_23_329_1321
https://www.istra.hr/hr/dozivljaji/gourmet/ceste-istarskog-prsuta

Istarski tartuf


Istarski tartuf je zlata vrijedan gurmanski dragulj. Za razliku od ostalih gljiva, tartuf raste ispod zemlje gdje na razini od dvadeset do trideset centimetara razvija svoje plodište. Istra je postala poznata po najkvalitetnijim tartufima - posebice bijelom tartufu koji uspješno konkurira onima iz talijanskih regija Alba i Pijemont. 
Usprkos njegovom snažnom i intenzivnom mirisu, tartuf nije moguće pronaći bez pomoćnika i bez specijalne male lopate koja se naziva otka ili vanga. Ĉovjek u službi pomoćnika bira svinju ili psa (po Istri uglavnom su psi tragači za tartufima).

Vrsta tartufa: (Bijeli i crni tartuf)


Krasan bijeli tartuf Tuber magnatum pico je najcjenjeniji među tartufima. Raste od rujna do siječnja i jede se svjež, uglavnom se riba i posipa po vreloj pašti, mesu ili ribi. Za ovu vrhunsku gastronomsku deliciju budite spremni platiti značajnu cijenu - sve ovisi o težini, kvaliteti i sezoni.


Plemeniti crni tartuf (Tuber melanosporum Vittadini) raste od siječnja do proljeća i smatra se jednim of najboljih crnih vrsta vrlo poznatih u Istri. Ovaj je tartuf najcjenjeniji među crnim vrstama.


Tuber aestivum Vittadini također vrsta crnog tartufa koji raste tijekom cijele godine, a cijena mu je nešto niža od Tuber melanosporuma. Vrsta Tuber brumale Vittadini spada također pod crne tartufe i raste zimi te je također jeftiniji od Tuber melanosporuma.

Najpoznatije mjesto u Istri gdje se možete počastiti tartufima je restoran Giancarla Zigantea u Livadama, podno Motovuna.


Poznatiji istarski tartufari su: Zigante, Karlić, Miro Tartufi, Natura Tartufi, Vinko Šafle.


Većina restorana sjeverozapadne Istre na meniju nudi autohtona jela s tartufima ili njihove suvremene reinterpretacije. Najčešće se nude domaći fuži ili druga ručno rađena tjestenina u umaku od tartufa, biftek u umaku od tartufa te sir i domaći suhomesnati proizvodi s tartufima. Svježi tartuf najčešće se nariba i u tankim ploškicama posipa po jelu. Tako do izražaja dolaze intenzivna aroma i okus koji obogaćuju svaku kulinarsku kreaciju.


Med u Istri


Med od bagrema, med od kestena, livadni med, šumski med, propolis, pčelinji vosak, ukrasne svijeće, orasi u medu, lješnjaci u medu, med u saću - široka je paleta proizvoda koje možemo pronaći kod istarskih proizvođača meda. Med - je prirodni istarski ekoproizvod. Pčelarstvo je oduvijek nazočno u cijeloj Istri, posebice u središnjem i sjevernom dijelu te naše regije.


Poznata obiteljska pčelarstva u Istri su Gržetić, Hrvatin, Dantinjan, Pilaj, Janković, Braković, Visintin, Kramar i Vežnave. Inače u Istri je oko 400 aktivnih pčelara s oko 13500 košnica i pčelinjih društava.


http://www.istra.hr/hr/regije-i-mjesta/mje sta-i-gradovi/ltz-sredisnja-istra/sto-raditi/gastronomija/proizvodjaci-meda


Aromatične ljekovite biljke

Aromatične ljekovite biljke, biljne vrste koje sadrže biološki aktivne tvari što se mogu upotrijebiti za pripremanje kozmetičkih pripravaka, u farmaceutske i prehr. svrhe. 


U aromatičnoj Istri raste mnoštvo različitih vrsta ljekovitoga bilja, a na neke smo toliko navikli da i ne znamo da su ljekovite.


U Istri postoje vrlo povoljni uvjeti za rast različitih vrsta ljekovitoga aromatičnoga bilja, i to višegodišnjih drvenastih biljaka i grmova (maslina, smokva, lovor, mirta, smrika, planika, ružmarin, kadulja, lavanda, smilje, šparoga i dr.) te dvogodišnjih i jednogodišnjih zeljastih biljaka (menta ili metvica, origano ili mravinac, majčina dušica, riga, ruta i dr.)


Ako želite saznati više o ljekovitom bilju u Istri trebati posjeti "Festival samoniklog bilja u Kršanu" svake godine na proljeće. Ovo je jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj, važna i za hrvatski turizam jer turisti ne dolaze više samo zbog mora i sunca nego i zbog ovakvih manifestacija u predsezoni i posezoni.


Neke adrese gdje možete pronaći informacije i proizvode o ljekovitim biljkama u Istri:


http://www.epula.info/pula/ljekovito-bilje-otkup-/6_369_672_0


Ako proizvodite pršut ili med, nudite tartufe i ljekovito javite nam se za suradnju i predstavite se ovdje svojim info stranicom koja će mnogima pomoći da otkriju gastro čari Istre. Javite nam se preko obrasca za kontakt za više informacija ili ovdje

Nema komentara:

Objavi komentar

Komentar, prijedlog, nadopuna